Jak poznat falešný inzerát na auto? Je to jednoduché, přesto se důvěřivci nepoučí

Eva Srpová Eva Srpová
30. 1. 2019 6:02
Každý rok se v Česku registruje v průměru 150 tisíc ojetých aut. Podle statistik Svazu dovozců automobilů to vloni bylo 177 tisíc, od roku 2014 tak prodeje stabilně rostou. Lidé nakupují vozy buď v autobazarech, najímají si firmy, které jim koupi auta zprostředkují, anebo se spoléhají na soukromou inzerci. V tak ohromném počtu inzerátů se občas najdou i podvodníci, kteří se snaží nekalým způsobem vylákat z důvěřivých zájemců peníze. Poradíme, jak je poznat.
Foto: iStock

Podvodníci

V Česku mají zájemci o ojeté auto, kteří se nechtějí obrátit na autobazar, možnost vybírat z desítek až stovek tisíc inzerátů. Například server Sauto.cz jich aktuálně koncem ledna eviduje téměř sto tisíc, TipCars jich má v databázi zhruba 60 tisíc…

V tak ohromném počtu inzerátů se občas najdou i podvodníci, kteří se snaží nekalým způsobem vylákat z důvěřivých zájemců peníze za auto, které ve skutečnosti neexistuje.

Na tyto praktiky upozorňuje třeba SOVA, Sdružení na ochranu vlastníků automobilů. "Trend lživých inzerátů na auta pokračuje. Pořád se totiž najdou důvěřiví lidé, kteří jim i přes množství informací a varování skočí na lep," říká předseda sdružení Zbyněk Veselý.

 

Právě se děje

Další zprávy