Jak na únavu za volantem? Žádný tempomat, ale přestávky

Michal Karat
13. 3. 2012 6:40
Máme pro vás několik jednoduchých rad, jak bojovat s únavou na cestách
Foto: Aktuálně.cz

Britský institut IAM radí, v rámci akce měsíc dálnic, připadající na březen, jak bojovat s únavou za volantem. Nemusíte totiž absolvovat rovnou cestu k moři, aby vás únava postihla. Své o tom vědí třeba ti, kdo denně dojíždějí za prací...

Cestování autem bere řada lidí jako rutinu, ale zejména jízda po dálnici bývá monotónní a může být i dost nudná, zvláště pokud jezdíte stále po stejné trase. Když začnete být apatičtí, radí Britové přestat používat tempomat a zapojit tak tělo více do řízení auta.

Když ani to nepomáhá a máte dost času, dostane vás více do hry, když se byť jen na pár kilometrů projedete po alternativní trase mimo dálnici. Obvykle to není o mnoho delší, ale změna rytmu člověka probere.

Zlatým pravidlem dlouhých tras jsou pravidelné přestávky, nejlépe každé dvě hodiny. Od věci není ani důkladné plánování. Na internetu lze najít zprávy o aktuální dopravní situaci v reálném čase, což vám na cestě může ušetřit spoustu trápení, času i peněz a dobře naplánovaná cesta nakonec proběhne i bezpečněji. 

Pitný režim je důležitý nejen v létě, ale i v zimě! Tekutiny by měly být k dispozici přímo ve voze, doporučuje se ale pít hlavně během přestávek.

Jde-li na vás náhlá únava za volantem, zastavte co nejdříve, dejte si čaj nebo kávu a chvíli si odpočiňte. Mnohdy stačí 15 až 20 minut lehkého spánku a získáte další síly na cestu. Myslete na to, že káva nebo energetické nápoje potřebují chvíli k tomu, než začnou účinkovat a taky na to, že účinkují relativně krátkou dobu. Únavu tedy jen oddalují!

Kdykoliv to jde, střídejte se v řízení s někým dalším.

 

Právě se děje

Další zprávy