Jak na drahé ojetiny? Hledejte výběhové modely a méně slavné značky. Máme sedm tipů

Martin Frei Martin Frei
10. 8. 2022 5:53
Zdražování posledního roku je u konce a ceny aut z druhé ruky se stabilizují. Nejvyšší čas se jimi probrat a najít pár dobrých tipů. I při dnešní drahotě totiž platí, že méně oblíbené auto je levnější. Přitom může být kvalitní a spolehlivé, jen si holt nezískalo dost početný okruh příznivců. Mezi pětiletými ojetinami jsme našli sedm zajímavých modelů, na kterých ušetříte.
Foto: Martin Frei

Kia Ceed II

Na trhu: 2012 až 2017
Typický pětiletý vůz: kombi 1.6 GDI, 132 000 km, 270 000 Kč

Korejské značky se vypracovaly do slušné společnosti, takže se také přestaly podbízet cenou. Platí to i o úspěšném Ceedu, tříletého nepořídíte levněji než Octavii. Minulá generace ovšem skončila před pěti lety a morálně zestárla. Nejlevnější kusy pořídíte pomalu za dvě stě tisíc, i když nejčastěji s propadlou zárukou, která by jinak ještě měla dva roky platit.

Kdo nejezdí moc, ocení jednoduché benzinové motory bez turba, i když většímu 1.6 GDI s přímým vstřikováním nesvědčí krátké cesty. Diesely jsou držáky k neutahání, ale v perspektivním stavu pořád stojí kolem tří set padesáti tisíc.

K plusům patří nadprůměrně prostorná kabina a pohodlná jízda, nevýhodou jsou vysoké ceny náhradních dílů. Auto s nájezdem kolem sto tisíc kilometrů jich ale hned první den moc potřebovat nebude.

 

Právě se děje

Další zprávy