Starší je lepší: Osm rad a tipů, jak koupit veterána pro radost nebo jako investici

Tomáš Starý
23. 7. 2020 6:04
Koupě nového auta je v podstatě ztrátová záležitost. Jakmile se vám jednou otočí kola poté, co jste si auto přebrali u prodejce, můžete rovnou odepsat minimálně 20 % jeho hodnoty. Na trhu ojetin je situace trochu jiná, auta také ztrácejí hodnotu, jen ne tak rychle, nebo alespoň tato suma nebývá tak extrémní.

Jiné je to ale na trhu historických aut, tedy veteránů, případně youngtimerů a vzácných vozů z různých limitovaných edic. U těch se v určitém bodě pokles cen zastaví a pak už zpravidla jen rostou, jak začínají auta z trhu mizet. Pokud uvažujete o koupi veterána, nejprve si ujasněte několik věcí, podle kterých pak vybírejte konkrétní kus.

Foto: Mercedes-Benz

Sledujte trh a bavte se s odborníkem

Kupovat auto s vidinou zhodnocení investice bez obeznámení se se situací na trhu je stejně riskantní jako vrhnout se na akciový trh bez potřebných odborných znalostí. Na autech se dá vydělat, ale jako laik máte šanci poměrně malou.

Rozhodně si ale před nákupem auta něco nastudujte. Nakupte odborné časopisy a pátrejte v hlubinách internetu. Snažte se dostat co nejvíc rozumů z lidí, kteří už tato auta mají a disponují nějakými zkušenostmi. Obraťte se klidně na pomoc na specialisty, kteří se investicemi do starých aut přímo zabývají.

Jednotlivé značky mají fanouškovské kluby, přes které lze sehnat velmi užitečné informace a často i kontakty na odborníky, kteří pomohou s koupí a následným servisem auta. Nejedná se o zrovna masovou oblast trhu, takže se musíte obrnit trpělivostí a smířit se s tím, že budete auto hledat a kupovat klidně rok nebo dva.

 

Právě se děje

Další zprávy