Vylepovací dálniční kupony od února neplatí. Radíme, jak koupit elektronickou známku

Vylepovací dálniční kupony od února neplatí. Radíme, jak koupit elektronickou známku
Na stránce eDálnice.cz zvolíte jednu ze tří možností. Kupon s platností na jeden rok, 30 dní anebo 10 dní. Ceny jsou stejné jako letos, tedy 1500 Kč, 440 Kč, resp. 330 korun. Je však možné uplatnit slevu pro auta na zemní plyn nebo biometan, pak je cena poloviční. Elektromobily známku platit nemusí.
Stávající roční kupon platil až do konce ledna 2021. Výhodou elektronické viněty je, že si můžete platnost kuponu odložit až o tři měsíce. Už teď je tedy možné koupit kupon s platností například až od jara, pokud s autem v zimě nejezdíte.
Zadáte registrační značku, e-mail a také je tu možnost vyplnit telefonní číslo, na které 10 dní před ukončením platnosti známky přijde upozornění. Právě tady je potřeba si dát největší pozor. Pokud kupujete známku s okamžitou platností, omylem se přepíšete a RZ bude chybná, není možné platbu zpětně reklamovat.
To jde pouze v situaci, kdy kupujete e-známku fyzicky na poště nebo čerpací stanici. V případě překlepu máte 15 minut od zaplacení na změnu chybně zadaných údajů na obchodním místě, kde byl nákup realizován. Pokud jste pořídili známku s odloženou platností, díky vygenerovanému kódu v dokumentu o úhradě můžete provést změnu v době, kdy známka ještě platit nezačala.
Foto: Eva Srpová
Eva Srpová Eva Srpová
31. 1. 2021 6:08
S posledním lednem končí platnost starého, standardního dálničního kuponu, nově se známka kupuje elektronicky. Kde a jak ji pořídit? Dejte si pozor na překlep, jinak máte smůlu.
 

Právě se děje

Další zprávy