Jak daleko dojede nový Spark EV? Chevrolet poskytl data

Tomáš Rybecký
10. 5. 2013 10:15
Chevrolet zveřejnil dojezd a spotřebu svého elektromobilu Spark EV
Foto: Chevrolet

Chevrolet zveřejnil zásadní informace týkající se nového modelu Spark EV. Nejnovější elektromobil má dojezd 182 km se spotřebou odpovídající 0,176 kWh/km.

Soustava lithium-ionových baterií Chevroletu Spark EV s kapacitou 21 kWh bude nabízet nejvyšší omezenou záruku na trhu - 8 let, nebo 161 000 najetých km. Poprvé k dispozici bude i nabíječka SAE Combo pro rychlé nabíjení stejnosměrným proudem. Ta umožní dobít Spark EV na 80 % kapacity akumulátorů za přibližně 20 minut.

Bateriový systém je přitom schopen absolvovat takovéto rychlé dobíjení i několikrát denně. Dobíjení střídavým proudem z běžné zásuvky 230 V trvá přibližně šest až osm hodin.

Ve srovnání s průměrným novým vozem může Spark EV ušetřit majiteli až 6879 EUR na nákladech za palivo během pěti let. Ve Spojených státech se Spark začne prodávat v létě ve státech Kalifornie a Oregon. Na vybrané evropské trhy přijde v roce 2014.

Chevrolet chce ve Sparku EV nabídnout nejen hospodárnost, ale i jízdní zážitky. Olejem chlazený elektromotor s permanentními magnety dosahuje točivého momentu až 542 N.m a vůz díky tomu zrychlí z 0-100 km/h za 8,5 s.
Motor a pohonná jednotka se montují v baltimorském závodě GM ve White Marsh, Maryland, USA.

 

Právě se děje

Další zprávy