Jaguary Land Rovery brzy získají inteligenci. Řidičům napoví

Radek Pecák Radek Pecák
15. 7. 2014 6:57
Auto například dokáže nastavit navigaci v závislosti na denním plánu řidiče.
Auto ví, že v danou dobu pravidelně někomu voláte a nabídne uskutečnění hovoru.
Auto ví, že v danou dobu pravidelně někomu voláte a nabídne uskutečnění hovoru. | Foto: Aktuálně.cz

Společnost Jaguar Land Rover chce v brzké budoucnosti zbavit řidiče svých vozů řady činností, které zdržují a otravují.

Jejich budoucí vozy budou podle pracovníků vývoje firmy umět například nastavit navigaci podle denního rozvrhu řidiče.

Vše bude mít na starosti "umělá inteligence" automobilu, která bude potřebná data čerpat z chytrého telefonu řidiče.

Učící algoritmus rozpozná, kdo je ve voze, a zapamatuje si jeho preference a také styl jízdy. Ještě před nastoupením konkrétního řidiče tedy automobil samočinně nastaví sedačku a zpětná zrcátka podle zvyklostí daného uživatele, stejně tak připraví i klimatizaci.

Ve stejný okamžik vůz zkontroluje denní plán řidiče a nastaví navigaci. Samozřejmě bude myslet i na to, že někde na obvyklé trase jsou zácpy, a tedy připraví novou, lepší.

Spolucestujícím nabídne zábavu

Auto dokáže myslet i na další pasažéry. Každému z lidí, kteří nastoupili do interiéru, nabídne jeho oblíbené volby informačního a zábavního systému.

Ti, kteří občas zapomínají, určitě ocení i schopnost vozu připomínat určité povinnosti. "Pokud obvykle telefonujete v určitý čas nebo během určité cesty, vůz to dokáže předvídat a nabídne vám uskutečnění hovoru. Nabídka se promítne na čelní sklo auta.

Stejně tak budou nové Jaguary a Land Rovery nabízet odeslání omluvné SMS či e-mailu, pokud shledají, že příjezd na domluvenou schůzku nestihnou včas.

To není zdaleka vše, co se ve vývojových laboratořích firmy chystá. Například už značně pokročilo ovládání jednotlivých funkcí vozů bez nutnosti dotyku, pouhým gestem. Další zkoumanou oblastí je nahrazení zpětných zrcátek kamerami.

Těm, kteří se svým vozem zajíždí na závodní okruh, zase auto na čelní sklo promítne ideální závodní stopu a také správné brzdné body.

 

Právě se děje

Další zprávy