Jaguary a Land Rovery budou mít průhledné sloupky karosérie

Radek Pecák Radek Pecák
17. 12. 2014 6:47
Follow-Me Ghost Car Navigation bude řidiče vést ve spleti silnic v cizím prostředí.
Kamery zajistí, že žádný objekt nezůstane skryt zraku řidiče.
Kamery zajistí, že žádný objekt nezůstane skryt zraku řidiče. | Foto: Jaguar

Sloupky čelního skla jsou u moderních vozů obvykle poměrně široké. V případě havárie totiž musí odolat obrovským silám při minimální deformaci. Odvrácenou stranou mince je pak ale horší výhled řidiče zejména do levotočivých zatáček a také do křižovatek.

Společnost Jaguar Land Rover tomu chce učinit přítrž. Představila výzkumný projekt nových technologií, které řidičům nabídnou výhled z vozu v celém rozsahu 360 stupňů.

Obrazovky budou uloženy do všech sloupků uvnitř vozu a budou přenášet živý obraz z kamer, které pokrývají mrtvé úhly obvykle zakryté "A", "B"- a "C"-sloupky.

Navíc, vývojoví pracovníci firmy připravují kombinaci průhledných sloupků s pokročilým, vysoce kvalitním head-up displejem. Díky tomu je pohyb chodců, cyklistů a dalších účastníků provozu zvýrazněn varováním, které se virtuálně objeví na čelním okně vozu.

Foto: Aktuálně.cz

Systém samočinně zprůhlední levé nebo pravé sloupky v případě, že řidič změní směr jízdy, otočí se přes rameno během předjížděcího manévru nebo se vůz začne blížit ke křižovatce.

Jde o zvýšení bezpečnosti

„Naším hlavním cílem je snížení rizika dopravních nehod. Tým výzkumníků společnosti Jaguar Land Rover vyvíjí tuto technologii, aby došlo ke zlepšení výhledu z vozu a aby řidič dostával správné informace ve správný okamžik. Pokud udržíme řidičovu pozornost na silnici a nerušivým způsobem mu zobrazíme informace, pomůžeme mu správně se rozhodnout v těch nejnáročnějších dopravních situacích,“ řekl Dr Wolfgang Epple, Director of Research and Technology Jaguar Land Rover.

Foto: Jaguar

Dalším směrem, kterým se specialisté automobilky ubírají, je vytvoření virtuálního čelního skla. "Virtual Urban Screen by mohl zobrazovat různé typy informací od cen pohonných hmot na čerpacích stanicích až po počet volných parkovacích míst, takže by si řidiči nemuseli tyto informace vyhledávat sami. Vůz připojený do sítě by mohl navigovat řidiče a doporučovat, kde odbočit doleva nebo doprava za pomoci lépe viditelných orientačních bodů, než jsou ulice a dopravní značky. Těmi jsou například restaurace nebo obchody," uvádí se v tiskové zprávě společnosti.

Vylepšit navigační systémy chce Jaguar Land Rover také pomocí systému "Follow-Me Ghost Car Navigation“. Ten slouží k nejefektivnějšímu způsobu, jak navigovat řidiče do konkrétního místa. Promítá totiž virtuální obraz vozu před řidičův automobil, aby jej mohl zatáčku za zatáčkou následovat do cíle.

 

Právě se děje

Další zprávy