Jaguar také připravuje hybridní automobil

Radek Pecák Radek Pecák
27. 5. 2010 0:15
auto

Motor o zdvihovém objemu válců pouhých 1,2 litru se objevil v konceptu Jaguaru vycházející z limuzíny řady XJ. Ten však nebude automobil pohánět. Slouží pouze jako "elektrárna" pro elektromotor s výkonem 200 koní a točivým momentem 400 Nm.

Koncept s označením „Limo-Green" vyvinul Jaguar ve spolupráci se společnostmi Lotus Engineering, Mira a Caparo Vehicle Technologies.

Agregát pomocí generátoru vyrobí elektrickou energii, která je využívána k nabíjení akumulátorů nebo přímo pro pohon elektromotoru. Model „Limo-Green" má průměrnou spotřebu 5 l benzínu/100 km, dojezd až 1 000 km a emise CO2 jsou nižší než 120 g/km.

Jaguar Land Rover prý do výzkumu alternativních pohonů investoval zhruba miliardu eur. Má v oblasti snižování emisí CO2 i další projekty. Například vyvíjí setrvačníkovou rychlostní skříň pro hybridní vozidla prémiové třídy, dále má projekt opakovaného použití hliníkových stavebních prvků vozidel a v neposlední řadě připravuje rovněž hybridní nafto-elektrický pohon (REHEV).


„Ekologicky šetrné technologie jsou srdcem naší filozofie," říká Tony Harper, vedoucí vývoje alternativních pohonů společnosti Jaguar Land Rover.

 

Právě se děje

Další zprávy