Indická automobilka Tata pojmenovala svůj nový vůz Zica. Kvůli obětem viru označení změní

ČTK Ondřej Běhal, ČTK
2. 2. 2016 15:55
Marketingové oddělení automobilky Tata Motors nemá nejklidnější dny. Svůj nový malý pětidveřový a na indické poměry velmi moderní vůz pojmenovalo Zica, tedy stejně jako virus, který v posledních týdnech straší celý svět. Dnes ohlásilo, že tento název v nejbližších týdnech změní - s ohledem na útrapy, které onemocnění lidstvu způsobuje.
Nová Tata Zica - auto s nešťastným názvem.
Nová Tata Zica - auto s nešťastným názvem. | Foto: Tata Motors

Indická automobilka Tata Motors oznámila, že změní název svého nového malého osobního automobilu Zica, protože připomíná jméno virové nákazy postihující nyní Latinskou Ameriku. Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli nemoci vyhlásila v pondělí celosvětový stav nouze. 

Tata Motors nyní řeší problém s nešťastně vybraným názvem svého nového vozu, který bude poprvé představen ve středu na autosalonu na předměstí metropole Dillí. Název Zica je zkratkovým slovem z výrazů "zippy" a "car", tedy energický a auto.

Tata Zica měří na délku 3,74 m.
Tata Zica měří na délku 3,74 m. | Foto: Tata Motors

Firma v dnešním prohlášení uvedla, že na výstavě označení auta ještě zůstane, během několika týdnů ale bude oznámeno nové jméno. Společnost vysvětlila, že se rozhodla automobil přejmenovat s ohledem na útrapy, které virus zika působí v řadě států.

Tata Zica by v Česku patřila mezi pětidveřové minivozy, největším konkurentem je pro ni Hyundai i10, který se na českém trhu prodává a jehož test můžete číst zde. Na asijských trzích jde ale o relativně velké auto s moderními tvary a interiérem i slušnou výbavou. V základní výbavě nechybí třeba posilovač řízení, což v indických poměrech rozhodně není samozřejmá položka. Tata Zica by se měla prodávat v přepočtu od 160 tisíc korun.

Palubní deska je na indické poměry moderní a bohatě vybavená.
Palubní deska je na indické poměry moderní a bohatě vybavená. | Foto: Tata Motors

Automobilka, která je mateřskou společností britského výrobce luxusních vozů Jaguar Land Rover, v posledních týdnech vedla rozsáhlou reklamní kampaň na podporu prodeje nového vozu. Mezi osobnostmi propagujícími vůz byl mimo jiné nejlepší fotbalista světa za loňský rok Argentinec Lionel Messi.

Světová zdravotnická organizace v pondělí uvedla, že rychle se šířící virus, který pravděpodobně způsobuje vývojovou poruchu mozků lidských plodů, by mohl postihnout na americkém kontinentu na čtyři miliony lidí. Podle WHO je nyní klíčové zabránit rozšíření viru do Afriky a Asie.

Proti viru zika, který se přenáší převážně komářím bodnutím, dosud neexistuje účinný lék a ani vakcína. Zatím nebyl potvrzen ani jeden případ přenosu z člověka na člověka.

 

Právě se děje

Další zprávy