Může Citroën Berlingo fungovat i na baterky? Musíte se naladit na jeho vlnu

Může Citroën Berlingo fungovat i na baterky? Musíte se naladit na jeho vlnu
Na délku měří Berlingo 443 milimetrů.
V nabídce je však i sedmimístná verze, která je o 32 centimetrů delší a 25 000 korun dražší.
Zadní dveře jdou posouvat zlehka, finální zpracování působí precizním dojmem.
S výškou 184 cm včetně střešních ližin vjede do všech podzemních garáží a má i levnější tarif na trajektech.
Foto: Jakub Stehlík
Jakub Stehlík Jakub Stehlík
14. 5. 2022 6:19
Kdo by ho neznal, dlouhodobě nejprodávanější Citroën v Česku. Nedávno ale jeho výrobce oznámil, že právě u něj v Evropské unii končí se spalovacími motory a napříště má jezdit už jen na elektřinu. Zjišťovali jsme, jaké je s Berlingem "nové doby" pořízení.

Obří prostor, nízká cena. Formulka, která skvěle fungovala desetiletí, najednou přišla o polovinu ingrediencí. Elektrické Berlingo už není levným autem. Když před čtyřmi roky přijela do showroomů jeho třetí generace, zájemce o koupi se zpravidla vešel do 400 000 korun. A jestliže místo poddimenzovaných benzinových tříválců bral raději naftovou patnáctistovku a lepší výbavu, dělal účet nějakých 550 tisíc.

Elektrická cena Berlinga startuje na 795 000 korunách, vrcholná výbava Shine testovaného vozu vychází o dalších 90 tisíc dráž. Není to zrovna málo, ale v časech překotného zdražování spalovacích aut už nejde o cenu nikterak fantaskní. Ve světě elektromobilů pak dokonce můžeme mluvit o výhodné nabídce. I malá auta dnes dokážou stát milion, o čemž svědčí pohled do ceníku Renaultu Zoe.

Přednosti mu zůstaly

Pamětníci prvních hybridních Toyot si možná ještě vybaví, kolik místa v kufru dokázal zabrat slaboučký olověný akumulátor. V ë-Berlingu, jak zní oficiální název auta, jako by žádná trakční baterie ani nebyla: Podlaha kufru je zcela rovná a má nízkou nákladovou hranu, cestující na zadních sedadlech si mohou pod ta přední bez problémů zasunout nohy. A sedí tu přirozeně, nikoliv s koleny pod bradou, jak to tak v elektromobilech někdy bývá.

Akumulátorová schránka čítající 18 modulů s celkovým počtem 216 bateriových článků je plochá a zároveň vyplňuje prostor podvozku od poloviny předních dveří až k zadní nápravě. Takto příkladné rozložení hmotnosti mezi obě nápravy se pak projeví i na jízdních vlastnostech. Zatímco spalovací verze dokázala při ostřejší jízdě překvapit nedotáčivostí, ë-Berlingo s nižším těžištěm proplouvá serpentinami s větší nonšalancí.

Z pověstného prostoru auta si tedy baterie nic neukrojila, stejné je to i s užitečným zatížením. Pohotovostní hmotnost vozu sice narostla o dva metráky, ale výrobce dorovnal užitečnou hmotnost na roveň spalovacích verzí úpravami podvozku. Přední náprava dostala hliníková ramena namísto ocelových, zesílené pružiny, tlumiče i zkrutný stabilizátor, jiná je i konstrukce těhlice kola.

Také zadní vlečená náprava se stabilizátorem je robustnější a se silnějšími pružinami, tlumiče v tomto případě pocházejí z užitkové verze Berlinga.
Použití jednoduché konstrukce zadní nápravy je znát hlavně při nízkých rychlostech na ne zcela rovné silnici, kdy dochází k parazitním pohybům karoserie v bočním směru. Celkově je ale naladění příjemně vláčné, jak bývá u Citroënu zvykem.

Normální po všech stránkách

Elektromobil přináší automobilkám jednu nespornou výhodu: Při jeho konstrukci nejsou svazovány požadavky na plnění emisních limitů. Neřeší se tu objem válců, spotřeba, ani zpětné vedení výfukových plynů. Výkon motoru záleží jen a pouze na fantazii samotného výrobce.
V případě Berlinga se představivost Citroënu ustálila na 136 koních a 300 Nm točivého momentu. V praxi to stačí na zrychlení na stovku za necelých dvanáct vteřin, což je mimochodem stejná hodnota, jakou automobilka uváděla pro nejsilnější turbodiesel se 130 koňmi.

Jízdní projev ë-Berlinga není tedy nikterak excentrický a starty na semaforech nekončí odkrvenou hlavou. Pokud k tomu ještě přičteme srozumitelnou obsluhu auta bez nároku na dovednosti ajťáků, dojdeme k závěru, že to je příjemné, téměř staromilské auto.

A zase ten dojezd

Zní to ideálně, pár problémů by tu však bylo. Kapacita baterie je stejná jako u všech menších modelů koncernu Stellantis: Ale zatímco využitelných 45 kWh v aerodynamicky střiženém Citroënu ë-C4 stačí při troše dobré vůle na 300kilometrovou vzdálenost, pojízdná krychle Berlingo má zhruba o třetinu větší apetit. V praxi se tak už po ujetých 180 kilometrech začíná řidič shánět po nabíječce, protože z počítadla dojezdu rychle ubývají čísla.

Zde je na místě malá odbočka: Ukazatel dojezdu je u elektromobilů klíčová věc. Když na něm svítí nula, řidič by si měl rychle vyhlédnout nejbližší možnost k zastavení, protože už mu mnoho času nezbývá. Je to zásadně jiné než u spalovacích aut, která "s nulou" v klidu ujedou další desítky kilometrů. Tak tomu bylo alespoň donedávna.

Koncern Stellantis ovšem usoudil, že se u elektrických aut v tomto parametru přiblíží praxi běžné u spalováků: Nula na počítadle u ë-Berlinga tedy v našem případě neznamenala, že by byla baterie prázdná - což šlo ostatně vyčíst i z ukazatele jejího stavu. Po připojení k nabíječce stojan hlásil, že v ní zbývá ještě 13 procent energie. Znamená to tedy, že by bez problémů zvládla ujet dalších zhruba 25 kilometrů.

K úpravě softwaru sáhl Stellantis napříč všemi značkami údajně proto, že příliš přesné počítadlo dojezdu mátlo řidiče. Změna profilu tratě, spuštění topení, to vše obvykle vede k okamžité změně propočtů. Změna to však bývá v mnoha případech dočasná.

Citroën ë-berlingo

Motor: synchronní s permanentními magnety
Výkon: 100 kW / 136 k při 3 674 - 12000 ot./min
Točivý moment: 300 Nm při 3674 ot./min
Baterie: Li-Ion, 50 kWh (využitelná kapacita 45 kWh)
Nejvyšší rychlost: 130 km/h
Zrychlení 0-100 km/h: 11,6 s
Kombinovaná spotřeba: 19,7 kWh/100 km (WLTP)
Objem zavazadlového prostoru:  597 / 1355 l
Nosnost (pohotovostní / užitečná): 1664 / 625 kg
Cena: od 795 000 Kč

Berlingo skutečně neděsí řidiče rychlým přepočítáváním, výsledek úprav však v praxi snižuje využitelnost už tak nevelké baterie. Protože jízda s nulou na displeji na klidu nepřidá.

Při běžných pojížďkách ve městě nebo víkendové cestě na chalupu se lze do limitů dojezdu pohodlně vejít, letní jízda k moři si však nepochybně vyžádá větší časovou rezervu.

Teoreticky auto zvládá až 100kW dobíjení, v praxi jsme se však na hyperchargeru PRE (výkon 75 kW) dostali jen na hodnotu 62 kW. Dobíjecí výkon však v průběhu času postupně klesá k hranici kolem 50 kW, aby se při 82 procentech naplnění kapacity baterie dále skokově snížil na 25 kW.

Pro úsporu času stráveného na nabíječkách je tedy lépe zvolit častější zastávky: Hodina dálniční jízdy se spotřebou kolem 23 kWh si pak vyžádá zhruba pětadvacetiminutovou dobíjecí pauzu. Jednou za čas se to dá vydržet, ale vysvětlujte to dětem.

 

Právě se děje

Další zprávy