I francouzský Peugeot plánuje dát sbohem spalovacím motorům. V Evropě v roce 2030

Martin Přibyl Martin Přibyl
10. 12. 2021 6:03
Francouzská značka Peugeot bude podle své šéfky Lindy Jacksonové v Evropě uvádět po roce 2030 jen elektrické modely. Spalovací motory však chce ponechat pro mimoevropské trhy.
Každý pátý prodaný Peugeot 208 je v čistě elektrické verzi.
Každý pátý prodaný Peugeot 208 je v čistě elektrické verzi. | Foto: Peugeot

"Jakmile začneme všechny naše modely postupně přesouvat na nové technické platformy skupiny Stellantis, tedy STLA Small, Medium a Large, budou v roce 2030 všechny naše modely elektrické," prohlásila Jacksonová v rozhovoru pro oborový magazín Automotive News Europe.

Oproti dalším evropským koncernovým značkám dojde k přechodu u Peugeotu později. Luxusní brand DS si přechod naplánoval na rok 2026, italská Alfa Romeo na rok 2027, Opel na 2028 a Fiat hovoří o časovém rozmezí 2025 až 2030. Z prodejně významných značek se v tomto ohledu čeká ještě na vyjádření Citroënu.

Peugeot v každém případě přejde na elektřinu o pět let dříve, než požaduje návrh Evropské komise. Podle něj se mají od roku 2035 prodávat jen lokálně bezemisní vozy.

Zmíněné platformy STLA mají být poprvé nasazeny někdy v průběhu tohoto desetiletí. Budou navrženy primárně pro elektromobily, ale stále budou umožňovat použití spalovacích motorů právě pro trhy, které nebudou na elektromobilitu připravené.

Podle Carlose Tavarese mají prodeje skupiny Stellantis tvořit v roce 2030 v Evropě ze 70 procent nízkoemisní vozy (elektromobily a hybridy), v USA bude jejich podíl 40 procent. Peugeot dnes nabízí elektrifikovanou verzi u 70 procent svých nabízených modelů. Jediné typy bez čistě elektrické verze nebo plug-in hybridní varianty jsou městský model 108, který končí, a sedmimístné SUV 5008. V roce 2024 budou elektrifikované varianty podle Jacksonové nabízené ve všech modelech.

 

Právě se děje

Další zprávy