I Fiat Chrysler má svou Dieselgate: V USA zaplatí pokutu zhruba 800 milionů dolarů

ČTK ČTK
11. 1. 2019 13:50
Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) zaplatí ve Spojených státech zhruba 800 milionů dolarů (17,8 miliardy Kč) za urovnání obvinění, že používala nezákonný software k manipulaci s testy emisí u naftových vozů. Vyplývá to ze soudních dokumentů, na které se odvolává agentura Reuters. Dohoda se týká obvinění vznesených federálním ministerstvem spravedlnosti a státem Kalifornie. Automobilka nicméně v rámci dohody o urovnání nepřiznala žádné pochybení.
Podovodný software byl nainstalován mimo jiné do SUV Jeep Grand Cherokee.
Podovodný software byl nainstalován mimo jiné do SUV Jeep Grand Cherokee. | Foto: Jeep

Urovnání podle dokumentů zahrnuje kromě různých pokut například i odškodnění majitelů aut ve výši až 280 milionů dolarů a poskytnutí dodatečných záruk na auta v hodnotě 100 milionů dolarů.

Ministerstvo spravedlnosti upozornilo, že dohoda o urovnání se netýká pokračujícího kriminálního vyšetřování praktik automobilky Fiat Chrysler. Firma čelí vyšetřování rovněž ze strany americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC).

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) předloni v lednu obvinila skupinu Fiat Chrysler, že od roku 2014 prodala v USA přibližně 104 000 sportovně-užitkových aut (SUV) a lehkých užitkových vozů vybavených softwarem, který při testování emisí naftových motorů umožňuje skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Podvodný software byl údajně instalován do automobilů Jeep Grand Cherokee a pick-upů Dodge Ram 1500.

Úřadující šéf EPA Andrew Wheeler dnes uvedl, že automobilka instalací nezákonného softwaru podvedla spotřebitele i federální vládu. "Dnešní dohoda vysílá jasný a silný signál výrobcům i spotřebitelům - Trumpova administrativa bude energicky prosazovat zákony na ochranu životního prostředí a zdraví veřejnosti," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy