I do Česka přichází čas skútrů. Může za to změna zákona

Radek Pecák Radek Pecák
6. 6. 2013 15:40
Yamaha v současné době nabízí jen v kategori 125 cm3 šest skútrů
Tento skútr s názvem Xenter je vhodný i pro začátečníky
Tento skútr s názvem Xenter je vhodný i pro začátečníky | Foto: Radek Pecák

Změna legislativy dala od 19. ledna letošního roku možnost lidem vlastnícím řidičské oprávnění na běžný osobní automobil (tedy skupinu B) možnost řídit i skútr v kategorii do 125 cm3.

Omezením je pouze maximální výkon motoru a automatická převodovka.

Prodejci motocyklů se shodují, že toto opatření by opravdu mohlo přesvědčit řadu lidí, aby ve městech přesedli zpoza volantů osobních aut za řídítka skútrů. Potvrzují to i statistická čísla o prodejích motocyklů v letošním roce.

Yamaha nabízí i skútry se sportovnějším zaměřením. Toto je X-Max
Yamaha nabízí i skútry se sportovnějším zaměřením. Toto je X-Max | Foto: Radek Pecák

Například u Yamahy prodeje skútrů této kategorie začaly stoupat již v loňském roce, když lidé zjistili, že budou moci na takových skútrech od letošního ledna jezdit. "Během prvních čtyř měsíců letošního roku jsme pak, v porovnání se stejným obdobím loňska, prodali třikrát tolik skútrů v kategorii 125 cm3," informoval obchodní a marketingový ředitel Yamahy ČR Martin Krejčí. Skútrů již Yamaha nyní prodává více než klasických motocyklů. Přitom ještě loni byl poměr obrácený.

Yamaha jen v této kategorii nabízí zákazníkům hned šest typů skútrů.

Skútrům přicházejí lidé na chuť

"Čím dál více lidí si prostě začíná uvědomovat výhody skútrů v porovnání třeba s osobním autem," vysvětluje tento jev generální ředitel Yamaha ČR Václav Koucký. "Jednak získají časovou úsporu, dále budou jezdit levněji než s autem a nebudou mít problémy se zaparkováním. Kromě toho povinné ručení stojí jen zhruba 500 Kč, servis jednou za rok pořídíte do tisíce Kč," říká.

Honda má letos prodejní bestseller PCX
Honda má letos prodejní bestseller PCX | Foto: HOnda

Moderní skútry mohou být vybaveny i protiblokovacím systémem brzd ABS, do jejich zavazadlového prostoru se vejdou i dvě přilby.

Podle Krejčího v současné době již přicházejí k dealerům značky i lidé, kteří dříve vlastnili menší skútr a nyní přecházejí na větší. V nabídce značek jsou i velmi luxusní výrobky, například i s "laděnými" výfuky. Ty již poslouží nejen na krátké dojíždění do práce, ale třeba i na víkendové výlety.

Podle zkušeností prodejců přibývá lidí, kteří přesedají ze slabších na silnější skútry
Podle zkušeností prodejců přibývá lidí, kteří přesedají ze slabších na silnější skútry | Foto: Radek Pecák

Koucký předpokládá, že zvýšený zájem o skútry v Česku potrvá ještě několik let. "Vycházíme ze zkušeností například z Portugalska," kde před několika lety začala platit stejná legislativa jako teď u nás.

Změně zákona netleskají pouze u Yamahy. Uvitali ji například i další japonské značky Honda. Skútry podle něho napomohly k oživení motocyklového trhu. "Jen našeho bestselleru Honda PCX 125 jsme již letos prodali 600 kusů," informoval online deník Aktuálně.cz Petr Hubáček z českého zastoupení Hondy. 

 

Právě se děje

Další zprávy