I ČEZ otevřel rychlodobíjecí stanici pro elektromobily

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
23. 9. 2012 6:40
ČEZ chce příští rok zvýšit počet svých dobíjecích stanic skoro o stovku
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Elektromobily se zatím v Česku prodávají velmi těžko, zejména kvůli chybějící podpoře ze strany státu a také vinou jejich omezeného dojezdu.

Energetické firmy v Česku, které zhruba dva roky budují síť dobíjecích stanic pro elektromobily, se proto nyní začínají více soustředit na zvýšení rychlosti dobíjení. Pražská energetika (PRE) přes rok takové zařízení provozuje v Praze Vršovicích, svou první rychlonabíjecí stanici nyní otevřel ČEZ. Elektromobil nabije tato stanice zhruba šestkrát rychleji než běžná technologie.

Běžné dobíjecí stanice elektromobil dobijí za dvě a více hodin. U rychlonabíjecí stanice řidiči baterii svého elektrovozu naplní na osmdesátiprocentní kapacitu za zhruba 20 minut. ČEZ nové zařízení zprovoznil před svou centrálou v Duhové ulici v Praze. Podle firmy tento typ stanice umožní využití elektromobilů na delší vzdálenosti.

Tankuje se za stovku měsíčně

Cena za dobití bude přitom stejná jako u pomalejší zásuvky. ČEZ ale od příštího roku zdraží neomezené nabíjení elektromobilů z nynějších 100 na 150 korun měsíčně.

Firmy zatím v Česku zprovoznily desítky stanic, zatímco v zemích západní Evropy jich jsou v provozu stovky. ČEZ dosud instaloval asi 30 stanic, v příštím roce jich plánuje provozovat 120. Elektromobilita v Česku je  ale stále okrajovou záležitostí. Situace by se mohla změnit zhruba za dva roky, kdy má elektromobil na bázi městského vozu Citigo začít prodáva i mladoboleslavská Škoda. Již letos mají zájemci možnost koupit si vozy, které umožňují jízdu na čistě elektřinu, ale současně mají i benzinové agregáty, které jejich dojezd výrazně prodlužují. Těmi jsou Opel Ampera a také Toyota Prius Plug in.

Vlastní elektromobil nyní má nebo vyvíjí téměř každá automobilová značka. ČEZ spolupracuje na vývoji elektromobilů se Škodou Auto. V Česku na elektřinu jezdí zatím zhruba 150 vozů, některé z nich využívá například městská policie a záchranná služba.

Například Německo, které podporuje elektromobily daňovými úlevami, očekává, že v roce 2020 jich tam bude jezdit milion. Ve Francii jezdí na elektřinu stovky tisíc aut.

 

Právě se děje

Další zprávy