Hyundai začne prodávat luxusní vůz. Se sporťáky končí

Radek Pecák Radek Pecák
2. 2. 2014 18:00
Pětimetrový sedan Genesis začne automobilka v Česku nabízet v červnu
Genesis se již představil v Asii a v USA
Genesis se již představil v Asii a v USA | Foto: Hyundai

Hyundai chce letos v Česku posílit svoji pozici druhého nejúspěšnějšího prodejce nových osobních vozů, hodlá získat více firemních klientů a také odlákat část zákazníků tradičním luxusním značkám jako jsou Mercedes-Benz, Audi či BMW. Informoval o tom generální ředitel Hyundai Česká republika Vladimír Vošický.

Zvýšit prestiž korejské značky na evropském kontinentu má přinést nová generace sedanu Genesis. Automobilka vůz vyvíjela čtyři roky a v přepočtu při tom utratila 8,8 miliardy korun.

Oproti minulému roku ale z nabídky autosalonů značky Hyundai zmizí sportovní vozy Genesis Coupe a Veloster. Nebyl o ně totiž velký zájem. Prvního se prodaly jen čtyři kusy, druhého osm. Letos se v Česku nebude oficiálně prodávat ani sedan Elantra.

Design se přibližuje k pojetí luxusních značek
Design se přibližuje k pojetí luxusních značek | Foto: Hyundai

Nová generace sedanu Genesis je 499 centimetrů dlouhé, rozvor o centimetr přesahuje třímetrovou hranici. "Na voze je uplatněn fluidní design verze 2.0," říká produktový manažer značky Marek Trešl.

Základní motorem pod kapotou má být šestiválec 3,8 litru s výkonem 315 koní. Výkon bude prostřednictvím osmistupňové automatické převodovky přenášen na všechna čtyři kola.

Maximální rychlost je 240 kilometrů v hodině, na stokilometrovou rychlost se vůz z klidu dostane za 6,5 sekundy.

Kupé Veloster mělo na jedné straně dvojici dveří a na druhé straně pouze jedny
Kupé Veloster mělo na jedné straně dvojici dveří a na druhé straně pouze jedny | Foto: Hyundai

Ve výbavě nabídne například head up displej, devět airbagů, displeje i pro zadní cestující, ventilovaná a vyhřívaná sedadla vpředu i vzadu, bezdotykové ovládání víka kufru a řada elektronických bezpečnostních asistentů - například na hlídání vozů nacházejících se v mrtvém úhlu, udržování se v jízdním pruhu a samočinné brzdění.

Genesis kupé mělo silný motor
Genesis kupé mělo silný motor | Foto: Hyundai

Cena se dozvíme až při červnovém uvedení vozu na trh. Ještě předtím se s ním však budou moci seznámit potenciální klienti z řad VIP osobností.

Další velkou novinkou Hyundai pro letošní rok bude ve třetím čtvrtletí letošního roku nová generace v Turecku vyráběného vozu i20, což je konkurent například domácí Škody Fabia. Již od přelomu roku značka v Česku nabízí novou generace minivozu i20 a naopak velké SUV Grand SantaFe. Více o jeho cenách naleznete zde.

 

 

Právě se děje

Další zprávy