Hyundai začal prodávat novou i30 z Nošovic. Stojí 400 tisíc s litrovým turbomotorem a dobrou výbavou

Ondřej Běhal
11. 1. 2017 9:48
Nový Hyundai i30 je zatím k dispozici pouze v karosářské verzi hatchback a s jedinou zaváděcí výbavou pojmenovanou Symbol. Nabízí se od 399 990 Kč s benzinovým tříválcovým turbomotorem 1.0 T-GDI.
Nová generace nošovického modelu i30.
Nová generace nošovického modelu i30. | Foto: Radek Pecák

V poslední době se stává módou, že automobilky uvádějí na český trh nový model prostřednictvím zaváděcí edice s bohatou výbavou. Udělal to například Renault s novou generací modelu Mégane a teď ho následuje Hyundai s nošovickou i30. Ta se začala v novém provedení prodávat s jedinou výbavou označenou Symbol od 399 990 Kč. Hyundai tuto nabídku označuje jako limitovanou.

Porovnání nové i30 s konkurenty

Nový Hyundai i30 1.0 T-GDI Symbol jsme postavili proti Volkswagenu Golf a Renaultu Mégane. Golf se brzy začne prodávat v modernizované verzi, prozatím ale nejsou známé její ceníky, takže jsme do porovnání zařadili doprodávající se provedení. Srovnání si prohlédněte zde.

Zdroj: Ondřej Běhal

Hyundai i30 Symbol se za uvedenou cenu nabízí s tříválcovým benzinovým turbomotorem 1.0 T-GDI. Na výběr je rovněž naftový motor 1,6 CRDI/81 kW. Ten stojí o 50 tisíc více a ještě se k němu musí povinně přiobjednat paket výbavy nazvaný Plus obsahující například full LED světlomety, navigaci s osmipalcovým displejem nebo automatickou dvouzónovou klimatizaci. To vše za dalších 40 tisíc korun. 

Už výbava Symbol obsahuje řadu prvků, které jsou u většiny konkurentů za příplatek. Jde například o bezpečnostní asistenty aktivně udržující auto v pruhu, varující před čelním nárazem nebo umožňující samočinné brzdění v kritických situacích, a to až do rychlosti 180 km/h. Bez příplatku nabízí Hyundai i30 Symbol rovněž 16palcová litá kola, zadní parkovací kameru a senzory nebo vyhřívání volantu a předních sedadel.

Nová generace modelu Hyundai i30 je zatím k dispozici pouze v karosářské variantě hatchback, tedy s useknutou zádí. Kombík se doprodává ve starším provedení za ceny od 369 990 korun.

Nová generace i30 kombi se v Nošovicích začne vyrábět přibližně za půl roku. Proti té současné by měla dostat výrazně větší zavazadlový prostor. Další letošní novinkou bude sportovní verze N pro pětidveřový hatchback, která chce konkurovat například Golfu GTI. Naopak třídveřová varianta, o niž byl jen malý zájem, skončila v druhé generaci bez nástupce.

Foto: Ondřej Běhal

Na přelomu let 2017 a 2018 se začne v Nošovicích vyrábět třetí karosářská varianta nové i30 – pětidveřový fastback. Půjde o auto se dvěma páry dveří a dlouhými výklopnými pátými dveřmi. Typem karoserie i vnějšími rozměry by se měla i30 fastback podobat Škodě Octavia. Nabídne ale rysy kupé a luxusnější výbavu, o praktičnost půjde až v druhé řadě. Konkurovat tak bude dražším verzím Škody Octavia.

 

Právě se děje

Další zprávy