Hyundai ukázal první fotky nové generace nošovického bestselleru i30. Má to být "auto pro každého"

Ondřej Běhal
10. 8. 2016 14:33
Pomineme-li škodovky, je kompaktní rodinný model Hyundai i30 nejprodávanějším novým autem v Česku. Od příštího roku se začne vůz vyráběný v Nošovicích prodávat v nové generaci. Automobilka poprvé poodhalila její vizáž.
Část přídě nové generace vozu Hyundai i30.
Část přídě nové generace vozu Hyundai i30. | Foto: Hyundai

Hyundai i30 je pátým nejoblíbenějším novým autem v Česku za čtyřmi škodovkami, letos se jich nově zaregistrovalo téměř čtyři a půl tisíce (kompletní žebříček nejprodávanějších aut najdete zde). Jde o vůz domácí výroby, protože se kompletuje v Nošovicích.

Zadní část nového hatchbacku Hyundai i30.
Zadní část nového hatchbacku Hyundai i30. | Foto: Hyundai

Životní cyklus současné druhé generace vozu i30 představené začátkem roku 2012 se chýlí ke konci. Už letos začne z pásů továrny ve Slezsku sjíždět novinka, jejíž první kontury automobilka dnes odhalila.

Na informace o novém voze je zatím Hyundai skoupý. "Novou generaci i30 Hyundai navrhl, vyvinul a testoval v Evropě. Vůz nabídne ve své třídě širokou paletu vysoce účinných a dynamických pohonných jednotek, moderních bezpečnostních systémů a vyspělou konektivitu, tak aby vyhověl vysokým nárokům evropských zákazníků," hlásí tisková zpráva.

Je to auto pro každého. Při vývoji nové generace Hyundai i30 jsme se nezaměřovali na jednoho zákazníka, spíše jsme měli představu široké škály různých lidí,“ vysvětlil šéfdesignér Hyundai Motor Peter Schreyer.

„Konstrukce vozu je pokračováním vývoje designérského jazyka Hyundai. Přirozeně plynoucí linie a propracované detaily karoserie vytvářejí nadčasový vzhled. S novou generací i30 také představujeme naši inovovanou kaskádovou mřížku chladiče," dodal Schreyer.  

Statická světová premiéra nového Hyundaie i30 proběhne 7. září ve Frankfurtu a Aktuálně.cz na ní nebude chybět. Model se na přelomu září a října představí na autosalonu v Paříži, ještě do konce roku bychom se s ním měli svézt a znát jeho ceny. K prvním českým zákazníkům se dostane začátkem příštího roku.

Příď nové generace modelu i30.
Příď nové generace modelu i30. | Foto: Hyundai

Podle neoficiálních informací, které se nám podařilo získat, se novinka v Nošovicích ještě sériově nevyrábí. Světu se tedy zatím ukážou předprodukční verze.

Nová generace se nejdříve představí v základní karoserii hatchback, tedy s useknutou zádí. Ta se už nyní nedá objednat ve starším provedení, prodejci ale ještě mají několik desítek vozů na skladech.

Více než tři čtvrtiny celkového objemu prodeje v Česku ale stejně připadá na praktičtější karoserii kombi. I tu čeká generační proměna, ale později, až v průběhu příštího roku. Aktuální ceník vozu Hyundai i30 kombi najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy