Hyundai tentokrát předběhlo Škodu. Stát nakoupí čtyřkolky Tucson za téměř sto milionů

Eva Srpová Eva Srpová
11. 10. 2021 16:05
Ministerstvo financí odebere od českého zastoupení automobilky Hyundai až 133 aut, která mají stát celkem 98,6 milionu korun bez DPH. Vítězným vozem v soutěži je mildhybridní Tucson s pohonem všech kol, kterému ministerstvo dalo přednost před Škodou Octavia 4x4.
Foto: Hyundai

V soutěži ministerstva financí na dodávku nových aut pro státní organizace, především pak Správu železnic, se utkali dva zájemci - Hyundai a Škoda Auto. Zakázku vyhrálo české zastoupení automobilky Hyundai. Zveřejnil to oborový web Zdopravy.cz.

Hyundai dodá až 133 aut, jejichž cena má dosáhnout 98,6 milionu korun bez DPH. "Ze všech uchazečů, kteří splnili podmínky tendru, jsme nabídli nejpříznivější cenové podmínky a celkové náklady spojené s vlastnictvím vozu (TCO)," uvedl pro Aktuálně.cz tiskový mluvčí českého zastoupení Hyundai David Pavlíček. Hyundai se smluvně zavazuje, že auta dodá do šesti měsíců od objednání. Výsledek soutěže nechtěla Škoda Auto komentovat.

Stát v této zakázce požadoval model s pohonem všech kol, automatem a benzinovým motorem. Auta mají dostat různé organizace, například Správa železnic (celkem 120 aut), Povodí Odry (šest vozů), ale také Český metrologický institut (dva vozy) či Národní knihovna. 

Škoda Auto nabídla model Octavia 4×4, Hyundai do soutěže zapsal mildhybridní Tucson 4×4 1.6 T-GDI o výkonu 132 kW se sedmistupňovou automatickou převodovkou. Vůz má parkovací senzory, zadní couvací kameru, vestavěnou navigaci a aktivní asistent hlídání v pruzích. Nabídka laků čítá čtyři barvy, bílou, modrou, červenou a černou.

Podle přílohy rámcové dohody, kterou Zdopravy.cz nalezlo zveřejněnou na webu Hlídačstátu.cz, ministerstvo financí zaplatí celkem 98 630 085 Kč bez DPH, za jeden vůz tedy 532 870 korun bez DPH. V oficiálním ceníku by Tucson v odpovídající výbavě Style vyšel na 702 471 Kč rovněž bez daně.

"Rámcová dohoda byla uzavřena začátkem října, termín dodání prvních vozů bude záležet na potřebách jednotlivých odběratelů," uvádí Pavlíček z automobilky Hyundai k tomu, kdy firma své vozy státním organizacím předá.

Stát poptává v rámci celé série zakázek celkem více než 1500 vozidel, soutěže centrálně organizuje ministerstvo financí. Většinu zakázek v poslední době vyhrávala Škoda Auto. Ministerstvo ale nakonec nemusí všechny vozy podle rámcové dohody odebrat.

 

Právě se děje

Další zprávy