Hyundai následuje Citroën. Začne nabízet novou řadu luxusních modelů s logem Genesis

Radek Pecák Radek Pecák
23. 12. 2015 10:50
Nová luxusní odnož korejské automobilky má mít v budoucnosti ucelenou řadu modelů včetně SUV. Dosavadní model Hyundai Genesis se příští rok přejmenuje na G 80.
Takovým logem budou označovány nové prestižní modely korejské automobilky.
Takovým logem budou označovány nové prestižní modely korejské automobilky. | Foto: Hyundai

Automobilka Hyundai definitivně potvrdila zvěsti, že vytvoří samostatnou luxusní odnož. Její vlajkovou lodí bude sedan Genesis G 90, jehož vzhled i technické údaje odtajnila. Korejci tak následují francouzský Citroën, který letos definitivně osamostatnil modely s logem DS. Již na konci osmdesátých let minulého století obdobný krok učinila Toyota (vytvořením Lexusu) a Nissan (v případě Infiniti).  

"Zatím není potvrzeno, zda se tento konkrétní vůz bude nabízet i v Evropě," uvedl na dotaz online deníku Aktuálně.cz mluvčí tuzemského zastoupení korejské značky Miloš Adámek. Podle něho je ale jisté, že se zde nadále bude prodávat dosavadní model Genesis, který projde příští rok modernizací a současně se přejmenuje na Genesis G 90.

Automobilka v tiskové zprávě uvádí, že kromě zmíněné vlajkové lodi vznikne dalších pět typů vozů s logem Genesis. Nepochybně mezi nimi budou i sportovně-užitkové vozy. Struktura modelové řady by podle našich informací měla v zásadě odpovídat nabídce mnichovské automobilky BMW.

Foto: Hyundai

Samotná vlajková loď G 90 má skutečně velkorysé rozměry. Na délku měří 520,5 centimetru, šířka je 191,5 centimetru.

Auto by měly pohánět pouze benzinové motory. Základní jednotkou je šestiválec 3,8 litru s výkonem 315 koní, následuje přeplňovaný šestiválec 3,3 s výkonem 370 koní a na vrcholu nabídky stojí pětilitrový osmiválec s výkonem 425 koní. S ním vůz dokáže zrychlit z klidu na stokilometrovou rychlost během 5,7 sekundy.

Výkon je přenášen buď na zadní, nebo na přání na všechna čtyři kola. Převodové stupně za řidiče řadí elektronicky řízená osmistupňová samočinná převodovka.

Tiskové oddělení koncernu Hyundai sebevědomě prohlašuje, že G 90 vstoupí do nejvyššího segmentu trhu luxusních vozů s nejlepšími technickými inovacemi na světě a nejvyšší úrovní kultivovanosti, komfortu a dynamických jízdních vlastností.

Zajímavý je například systém SPC (Smart Posture Caring), který ale bude k dispozici pouze na korejském trhu. Automaticky nastavuje sedadla, volant, vnější zpětná zrcátka a head-up displej do optimální polohy pro danou postavu řidiče. 

Uvnitř bude maximální luxus. Značka například ve spolupráci s italským dodavatelem vyvinula speciální semianilinovou kůži. Karosérie bude lakována mimo jiné speciálním odstínem zlaté barvy.

Mimořádná pozornost prý byla věnována odhlučnění, díky čemuž má vůz nejnižší hladinu vnitřního hluku ve svém segmentu.

Při konstruování automobilu byl přednostně kladen důraz na prostor pro cestující. Přesto za opěradly zadních sedadel zůstal zachován solidní zavazadlový prostor s objemem 484 litrů.

 

Právě se děje

Další zprávy