Hybridní Porsche 918 Spyder se blíží sériové výrobě

Tomáš Rybecký
23. 5. 2012 3:49
Zbarvení podle historického závodního vozu Porsche 917 nasvědčuje záměru tvůrců prezentovat vysoký výkon a rychlost ale současně slibuje být ještě lepším.
Foto: Aktuálně.cz

Porsche oficiálně dokončilo vývoj prototypu 918 Spyder. Předvedlo jej v barvách evokujících legendární model 917 - bílými pruhy připomínajícími plameny od světlometů, ovšem nyní nikoliv na červeném podkladě ale na matně černé. První verze tohoto dvoumístného supersportu automobilky Porsche se objevila již na ženevském autosalonu v roce 2010. Malosériová výroba by se měla rozeběhnout v září 2013 a německý supersporťák měl zákazníky spatřit do konce roku.

V nejnovější podobě používá k pohonu všech čtyř kol hybridní pohon sestávající z motoru V8 4,6 l před zadní nápravou, hybridního modulu s elektromotorem u zadní nápravy a dalšího elektromotoru pohánějícího přední kola. Celkově tedy řidič má k dispozici 570 koní (420 kW) od motoru V8, 90 kW od hybridního modulu a 80 kW od předního elektromotoru. Celkově může využít až 770 koní (566 kW).

Tato kombinace zajišťuje minimální spotřebu s maximálním výkonem. Zrychlení z 0 na 100 km/h za méně než 3 s a maximální rychlost přes 325 km/h při normované kombinované spotřebě 3,0 l/100 km jsou tomu důkazem. Zajímavější však je, že 918 dokáže dosáhnout 150 km/h pouze za použití elektrického pohonu a jen s elektrickým pohonem ujede až 25 km.

Kromě hybridního pohonu na tomto voze Porsche zkouší další nové technologie, jako je nosná skořepina z uhlíkového kompozitu vyztuženého plastem (tento materiál se nazývá CFRP, tedy Carbon Fibre Reinforced Plastic), adaptivní aerodynamiku, řízení zadních kol a výfukový systém ústící vzhůru ze zadního okna. Díky použití uhlíku se podařilo hmotnost vozu udržet pod hranicí 1700 kg. „S 918 Spyder chceme spojit zábavu z jízdy, efektivitu i výkon," říká člen vývojového oddělení Porsche Wolfgang Hatz.

Porsche před časem uvedlo, že vůz bude stát 845 000 dolarů (takřka 17 milionů Kč).

Foto: Aktuálně.cz

--------------------------------------------------------------------------------

Prodej aut Porsche.

 

Právě se děje

Další zprávy