Hybrid už vládne i bazarům, nejlepší ojetinou je Prius

Radek Pecák Radek Pecák
16. 12. 2010 19:10
Průměrný stav vozů, které přijíždějí v Německu ke kontrole, je nejhorší v historii
Foto: Toyota

Chcete-li kupovat ojetinu a investovat do její údržby a oprav co nejméně peněz, měli byste si přinejmenším zběžně pročíst žebříček spolehlivosti aut. Ten letos již počtyřicáté sestavila německá organizace TÜVa publikoval ho časopis Auto Bild. Jsou do něho zahrunuty výsledky více než sedm a čtvrt milionu kontrol vozidel, které přijely do německých stanic technické kontroly.

Výsledek je možná poněkud překvapivý. V nejsledovanější kategorii nejmladších ojetin do tří let věku vykázaly nejlepší stav zkoumané hybridní vozy Toyota Prius. Hned za ní na dělené druhé příčce skončil loňský vítěz - Porsche 911 a dále Mazda a další model Toyoty Auris.

"Dokazuje to, že nejspolehlivější vozy nadále dělají továrny v Japonsku a Německu," řekl Günter Dettelmann z německého TÜV SÜD.

Pokud si koupíte ojeté Porsche 911 prakticky v jakémkoliv věku, mělo by být v pořádku
Pokud si koupíte ojeté Porsche 911 prakticky v jakémkoliv věku, mělo by být v pořádku | Foto: Porsche

Technický stav vozů je nejhorší v historii

Hlavním problémem podle něho je, že ve srovnání s minulým rokem opět narostlo procento vozů, které na kontrolu přijíždějí s minimálně jednou podstatnou závadou. Vloni jich bylo 17,6 procenta a letos už 19,5. "Znamená to, že v době finanční krize často lidé šetří na nesprávném místě a nezajistí vozu patřičnou údržbu," sdělil Dettelmann.

Za posledních třináct let se počet těchto aut s vážnými závadami zvýšil o téměr osm procent.

Podle Dettelmanna jsou nejčastější závady na poloosách, brzdovém potrubí a také na světlech vozů.

Na posledních příčkách žebříčku v kategorii nejmladších ojetin se letos umístilo Volvo XC 90, Fiat Dobló, Hyundai Atos a Kia Carnival. Ta byla nejhorší i v předešlých ročnících TÜV Report.

Kia Carnival je v čele žebříčku nejméně spolehlivých aut už pěkně dlouho
Kia Carnival je v čele žebříčku nejméně spolehlivých aut už pěkně dlouho | Foto: Kia

Dvě nejprodávanější Škodovky se v této kategorii umístily mírně nadprůměrně. Lépe než octavia skončila letos fabia. V kategorii 4-6letých vozů si pak zase pořadí otočily. Zatímco ve všech ostatních kategoriích (TÜV sleduje výsledky vozů až do stáří 11 let) skončily Škodovky v pásmu nad průměrem, šest a sedm let staré Škodovky spadly do podprůměru.

Vítězí model Porsche 911

Jednoznačným vítězem ve starších ojetinách je Porsche, konkrétně jeho sportovní model 911. Jen v kategorii čtyř až pětiletých vozů ho na první příčce vystřídal jiný model značky Cayman.

za další spolehlivé značky lze podle výsledků určitě považovat značky Toyota , Mazda, VW (i když v tomto případě to neplatí absolutně o všech modelech), Audi a Subaru.

Naopak obezřetní by měli být ti, kteří si chtějí koupit ojetý vůz značek Volvo, Fiat, Citroën či Renault. Je tam (pochopitelně ale také v závislosti na počtu ujetých kilometrů) o něco vyšší pravděpodobnost, že narazí na poruchový vůz. 

 

Právě se děje

Další zprávy