Tradiční přehled spolehlivosti aut pro rok 2021: Daří se Hyundai, Dacia opět propadá

Martin Přibyl Martin Přibyl
9. 11. 2020 6:03
Německá společnost TÜV, která mimo jiné provozuje tamní stanice technické kontroly, vydala svůj každoroční přehled "nejspolehlivějších" aut. Přinášíme přehled těch nejhorších a nejlepších. Tedy aut, u nichž technici objevují nejméně a nejvíce závažných závad, kvůli kterým je kontrolu nutné opakovat. Škodovka mezi nimi tentokrát žádná není, skvělého výsledku ale dosáhlo nošovické Hyundai i30.
Foto: Aktuálně.cz

Statistiky v kostce

Pro letošní rok má TÜV jednu dobrou zprávu: lehce se snížil počet aut, která technickou kontrolou neprošla. Zatímco vloni muselo opakovanou prohlídku podstoupit 21,45 procenta řidičů, letos jen 19,9. V absolutních číslech to znamená 1,75 místo 1,9 milionu vozidel. Takřka 70 procent vozů naopak prohlídkou prošlo s pomyslnou jedničkou s hvězdičkou, tedy bez jakýchkoli závad.

Pořadí aut dle spolehlivosti je pak sestavováno právě podle počtu vozidel, která technickou kontrolou neprošla, protože měla závažnou závadu. Modely se přitom dělí do kategorií podle stáří: do tří, pěti, sedmi, devíti a 11 let.

Mezi nejčastější nedostatky patří tradičně osvětlení (ať už potkávací nebo zadní obrysová světla), s rostoucím stářím aut pak roste i počet závad týkajících se úniku motorového oleje či problémů se zavěšením. I nová auta mohou mít příliš sjeté brzdy.

 

Právě se děje

Další zprávy