Hoří, má Teslo. Devět otázek a odpovědí o elektromobilech v plamenech

Martin Přibyl Martin Přibyl
27. 11. 2019 6:02
Případy hořících elektromobilů jsou vděčným tématem nejen poslední doby. Poté, co vzplanuly Tesly v čínských garážích, začala jedna po nárazu do stromu plápolat i v sousedním Rakousku. Je toto riziko vážné? A proč elektroauta, když v nich není benzin nebo nafta, vůbec hoří? Podívejte se do našeho přehledu.
Čez se začíná více orientovat na rychlé dobíjení elektromobilů.
Čez se začíná více orientovat na rychlé dobíjení elektromobilů. | Foto: Aktuálně.cz

7. Existují ohledně elektromobilů nějaké požární předpisy?

V současné době v Česku nejsou. "V rámci pracovní skupiny, kterou kromě nás tvoří odborníci z ČVUT nebo projektanti, již ale připravujeme jejich návrh," říká Kramář. Normy by měly obsahovat bezpečnostní nařízení například pro úpravu podzemních garáží a parkovacích domů. V Číně se několikrát stalo, že Tesla bezdůvodně vzplanula právě na takových místech.

Podle Kramáře se má v rámci předpisů myslet na to, aby dobíjecí stanice nestály u únikového východu a v případě požáru dobíjeného auta tak neblokovaly bezpečnou cestu ven. Kromě toho by se měly zavést odstupové vzdálenosti (hořící elektromobil a vedle něj zaparkované auto na CNG nebo LPG jsou velkým rizikem), hlásiče upozorňující na zvýšenou teplotu nebo jedovaté látky, předepsána by měla být rovněž povinnost možného odpojení dobíjecí stanice na dálku a také směrnice o přístupnosti dobíjecích míst pro hasičskou techniku.

 

Právě se děje

Další zprávy