Nejrychlejší sekačka světa se řítí 188 kilometry za hodinu

Radek Pecák Radek Pecák
3. 4. 2014 7:00
Honda použila motor z motorky. Při sekání trávy dokáže novinka ujet 24 kilometrů za hodinu.
To je ona. Sekačka z Guinessovy knihy rekordů.
To je ona. Sekačka z Guinessovy knihy rekordů. | Foto: Aktuálně.cz

Novou nejrychlejší zahradní sekačkou světa je Honda Mean Mower. Na zkušebním okruhu ve španělském městě Tarragona jí komisaři na stometrovém úseku naměřili průměrnou rychlost 188,1 km/hod.

Pro splnění podmínek pro zápis do Guinessovy knihy rekordů musela zahradní sekačka absolvovat stejnou trať v obou směrech během jedné hodiny, přičemž průměrná rychlost se počítala jako průměr z obou naměřených časů. Za volantem seděl Piers Ward z BBC TopGear magazínu.

Sekačku pohání benzinový motor o zdvihovém objemu válců 1000 cm3 s maximálním výkonem 109 koňských sil. Dosud platný rekord nová sekačka překonala o více než 40 kilometrů v hodině.

Při sekání "jen" 24 kilometrů za hodinu

Podmínkou pro zapsání mezi rekordmany bylo i zachování původního účelu stroje – tedy sekání trávy. I to zvládá Mean Mower rychleji než ostatní sekačky, dokáže se při tom pohybovat rychlostí až 24 kilometrů v hodině.

Sekačku lze užívat i k původnímu účelu
Sekačku lze užívat i k původnímu účelu | Foto: Aktuálně.cz

Sekačka vznikla díky umu inženýrů, kteří jinak ve Velké Británii připravují závodní speciály pro mistrovství cestovních vozů.

Motor z motorky

Technickým základem je zahradní traktor Honda HF2620. Má ale zcela nový podvozek vyrobený na zakázku z chrom-molybdenové oceli, čímž vznikla pevná, bezpečná, ale zároveň velmi lehká platforma. Pro pohon stroje byl použit litrový motor z motocyklu Honda VTR Firestorm.

Konstruktéři věnovali velkou pozornost tomu, aby byl v maximální míře zachován vzhled původní sekačky. Žací ústrojí bylo kvůli snížení hmotnosti vyrobeno na míru ze skelných vláken, zatímco v koši na posečenou trávu skončila palivová nádrž, výkonný olejový chladič a sekundární vodní chladič. 

Sekačka je také vybavena pádly řazení, která ovládají šestistupňovou převodovku. Dalším doplňkem je na míru vyvinutá sportovní sedačka Cobra, výfukový systém Scorpion a hřebenové řízení převzaté z vozu Morris Minor.

Kola a jejich zavěšení pocházejí ze čtyřkolek Honda. Proto je také stroj velmi odolný vůči převrácení. Při rekordu na asfaltové trati byly ovšem použity superměkké pneumatiky, které zřejmě při práci na zahradě nebudou zcela ideální.

Díky těmto řešením je zahradní traktor schopný vyvinout maximální rychlost přes 210 km/h a akcelerovat z 0 na 100 km/h za pouhé čtyři sekundy.

 

Právě se děje

Další zprávy