Honda a Sony budou společně vyrábět elektromobily, první má přijet v roce 2025

ČTK ČTK
4. 3. 2022 18:49
Výrobce elektroniky Sony Group se dohodl s automobilkou Honda Motor na vytvoření společného podniku, který má do roku 2025 začít prodávat elektromobily.
Generální ředitel Sony Kenichiro Yoshida si potřásá rukou s Toshihiro Mibe z Honda Motor na společné tiskové konferenci v ústředí Sony v Tokiu.
Generální ředitel Sony Kenichiro Yoshida si potřásá rukou s Toshihiro Mibe z Honda Motor na společné tiskové konferenci v ústředí Sony v Tokiu. | Foto: Reuters

Dvě velké japonské společnosti spojují své síly kvůli společné výrobě elektromobilů. Výrobce elektroniky Sony Group se dohodl s automobilkou Honda Motor na vytvoření společného podniku, který má do roku 2025 začít prodávat elektromobily. Oznámily to dnes společnosti.

Firmy mají v plánu spojit odborné znalosti firmy Honda v oblasti vývoje mobility, technologií a prodeje s odbornými znalostmi Sony v zobrazování, telekomunikacích, sítích a zábavy. Spojení tradičně odlišných výrobních podniků je pro Japonsko velmi neobvyklé. V době elektromobilů, které nemají spalovací motory ale komplikovanou elektroniku, však dává smysl, upozornila agentura AP.

Společný podnik má vozy vyvíjet a navrhovat. Při výrobě využije závod společnosti Honda. Sony, která mimo jiné vyrábí herní konzoli PlayStation a vlastní filmové a nahrávací společnosti, bude vyvíjet platformu pro služby mobility.

Mluvčí Hondy uvedla, že nová společnost bude prodávat svá vozidla v USA, Japonsku a Evropě, ale také dodala, že o lokaci výrobních závodů se stále ještě nerozhodlo. Stejně tak ještě není známo, jak se firma bude jmenovat. Honda odmítla komentovat i prodejní cíle.

Honda již má vlastní program výroby elektromobilů ve spolupráci s americkou General Motors, se kterou sdílí platformy pro elektromobily v Severní Americe. Podnik se Sony má být samostatný. Sony před dvěma lety na veletrhu elektroniky CES v Las Vegas představila koncept elektromobilu. Firma dlouho usilovala o nalezení partnera pro výrobu aut.

Podnik firem Sony a Honda zůstane otevřený i pro přidané další zájemce. Obě firmy také nevyloučily v budoucnosti uvedení společného podniku na burzu. Finanční podrobnosti spojení nebyly zveřejněny, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy