Hokejisté zklamali, Škoda Favorit nikoli. Nezapomenutelných 2000 kilometrů do Tampere

Martin Frei Martin Frei
20. 5. 2022 6:02
Před třiceti lety, na hokejovém mistrovství roku 1992 v Bratislavě a Praze, představila Škoda modernizovaného Favorita. Právě takovým vozem jsme se před týdnem vydali za našimi hokejisty na šampionát ve Finsku. Zápas nás zklamal, třicetileté auto ale šlapalo jak hodinky. Jak se nám jelo, přibližujeme v krátkém videu.
Favoritem do Tampere. | Video: Martin Frei

Připomenout třicáté výročí modernizovanou verzi Favoritu touto cestou byl vtipný a trochu odvážný nápad. Dvojsmyslné heslo "Češi Favority" doufalo v kvalitu vozu, stejně jako ve výkon národní reprezentace. To druhé se nenaplnilo, ale auto zvládlo celou cestu bez jediného zaškobrtnutí. 

Pravda, na startu nemělo najeto ani 38 tisíc kilometrů. Stejně dobře se ale dařilo druhé posádce s modelkou Andreou Bezděkovou a moderátorem Tomášem Zástěrou, jejichž Favorit měl najeto třikrát tolik. Před cestou přitom oba vozy prošly jen běžnou prohlídkou s výměnou oleje a brzdových destiček.

Za jízdy auto potvrdilo, že v jednoduchosti je síla a že technika přelomu osmdesátých a devadesátých let stačí dodnes. Výkon motoru sice zaostává za možnostmi dnešních dálnic, ale stačí zvolnit tempo a cesta ubíhá bez nesnází. Ze sedadel nás nebolela záda, na rozdíl od svezení v opravdových veteránech jsme neměli strach, že nedobrzdíme.

Finské motoristy i náhodné kolemjdoucí auto i celá akce zjevně zaujala a Favorit si získal zaslouženou pozornost. Škodovka tak vykázala vyrovnanější výkony než hokejový tým. 

 

Právě se děje

Další zprávy