Hledá se tvůrce ekologického vozidla pro papeže

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
4. 1. 2012 14:06
Studenti prestižních škol mají navrhnout ekologické a bezpečné vozidlo
Foto: Zbyněk Pavienský, František Jakubec

Už nikoli Mercedes s velkoobjemovým spalovaícm motorem, ale vůz, který bude do vzduchu vypouštět jen málo CO2 a jiných látek, by měl v budoucnosti vozit na cestách papeže Benedikta XVI. Samozřejmě ale budou muset být zachovány příslušné bezpečnostní standardy.

Vatikán již vyhlásil soutěž pro mladé konstruktéry a vatikánský list L'Osservatore Romano zveřejnil detaily soutěže.

Podle listu bude ekologický papamobil navržen jako jeden z projektů pro příští ročník mezinárodní soutěže Autostyle International Design Competition. Soutěž organizuje každoročně italský výrobce autodílů Berman, který vyzývá 12 studentů z univerzit a škol pro design aut z celého světa, aby předložili své projekty.

Nejlepší návrhy vyjdou v knize

Vítězové jsou vyhlašováni vždy v říjnu na přehlídce v klášteře v San Benedetto u Mantovy, kde předvádí svoji produkci světové značky jako Nissan, Ferrari, Bentley a Toyota.

Nejlepší návrhy ekologického papamobilu budou shromážděny v knize, která bude publikována Vatikánským vydavatelstvím, informoval list.

Benedikt XVI. je známý jako ekologický papež. Za jeho působení od roku 2005 byly již ve Vatikánu nainstalovány fotovoltaické články i solární klimatizace. Vatikán se také připojil k projektům obnovy deštných pralesů s cílem kompenzace svých emisí CO2.

Papež nyní obvykle jezdí v upraveném bílém Mercedesu s neprůstřelnými okny. Je v něm místo pro další dva cestující a papež v něm má zvýšené místo, aby mohl mávat přihlížejícím. Nový vůz by měl mít nejspíše hybridní pohon  a měl by být schopen jízdy pouze na elektřinu.

Již minulý rok kardinál Giovanni Lajolo, tehdejší šéf Vatikánu, prohlásil, že je papež připraven používat hybridní papamobil na znamení jeho snahy chránit planetu.

 

Právě se děje

Další zprávy