Hlasování o Auto roku jde do finále. Rozhodne se mezi 5

Radek Pecák Radek Pecák
18. 12. 2010 15:43
Kia Sportage nakonec dokázala ve své kategorii porazit třeba i Volkswagen Touareg
Nissan Leaf má být cenově dostupným elektromobilem
Nissan Leaf má být cenově dostupným elektromobilem | Foto: Aktuálně.cz

Až se bude 19. ledna příštího roku vyhlašovat vítěz Ankety o Auto roku v České republice, zazní vítězná famfára pro jeden z této pětice vozů:

Kia Sportage, BMW 5, Alfa Romeo Giulietta, Mercedes SLS AMG a Ford C-Max totiž zvítězily ve svých kategoriích a ten nejlepší automobil se bude vybírat už jen z nich.

Kia Sportage získala nejvíce hlasů odborné poroty a hlasující veřejnosti v kategorii sportovně užítkových vozů, Alfa Romeo Giulietta mezi vozy spadajícími do nižší velikostní třídy, BMW řady 5 získal nejvíce přízně hlasujících v kategorii vozů vyšší třídy, Mercedes SLS AMG se nejvíce líbil mezi pěticí sportovních vozů a z velkoprostorových vozů nejvíce zaujal Ford C-Max.

O vítězích rozhodla 38členná odborná porota složená z motoristických novinářů a také z odborníků z vysokých škol, ministerstva dopravy a zkušebních institucí. Její hlasování ovšem mohly korigovat hlasy laiků.

Evropským vítězem je Nissan Leaf

V konkurenční anketě Klubu motoristických novinářů, kde o vítězi rozhodují pouze odborní žurnalisté, zvítězila Alfa Romeo Giulietta, v evropské anketě Car of The Year zvítězil elektromobil Nissan Leaf. Ten se ovšem v České republice zatím neprodává, a proto nemohl být do ankety zařazen.

Cvičně si hlasování jak v jednotlivých kategoriích, tak i o celkového vítěze, vyzkoušeli  i čtenáři deníku Aktuálně.cz. Vítěze kategorie trefili ve třech z pěti kategorií.

Stejně jako oficiální anketa dopadlo jejich tipování vítěze kagorie velkoprostorových vozů (Ford C-Max), vozů vyšší třídy (BMW 5) a sportovních vozů (Mercedes-Benz SLS AMG. 

Volkswagen nakonec neuspěl

Naopak v kategorii malých vozů by před Alfou Romeo Giuliettou dali přednost Audi A1, což je nové nejmenší vozidlo této německé automobilky a mezi sportovně užitkovými vozy by prvenství přiřkli dalšímu výrobku koncernu Volkswagen, konkrétně nové generaci vozu Volkswagen Touareg.

Čtenáři deníku Aktuálně.cz již vyřkli i svůj názor na nejlepšího z nejlepších, tedy absolutního vítěze. Měla by se jím stát nová generace manažerského sedanu BMW řady 5.

Uvidíme.... 

 

Právě se děje

Další zprávy