Historie českých policejních vozidel až po současnost. Nechybí Tatra 613, volhy, lady a škodovky

Se zeleným pruhem na bocích jezdila také Tatra T613.
Asi nejznámějšími vozy, které byly využívány v policejních službách, byly lady, tedy "žigulíky" s nápisem VB. Když bylo od tohoto nápisu po revoluci upuštěno, policie Lady VAZ 2104...
... případně Volhy 24/2410 zkrátka přebarvila, byly sice žlutobílé, ale na bocích už měly jen jednoduchý nápis "policie".
Lada Niva je legendou sama o sobě a s útvarem PČR je spjata od jejích počátků.
Postupně docházelo k dočerpání nasmlouvaných vozidel sovětské provenience a začaly se upřednostňovat české vozy, například Škoda Favorit.
Foto: Čeněk Sudek/Policejní historická společnost
Eva Srpová Eva Srpová
10. 6. 2017 7:20
Přinášíme obrazový přehled aut, která sloužila policii od chvíle, kdy na počátku 90. let vznikl útvar Policie ČR. Dělí se na žlutobílé, bílozelené a stříbrné období. Podívejte se i na prototyp policejního favoritu z archivu Čeňka Sudka, který v současnosti finišuje knihu o policejních vozech.

Před rokem 1948 se o bezpečnost a pořádek u nás staralo a dohlíželo na něj četnictvo. Se změnou režimu vznikl Sbor národní bezpečnosti, do kterého spadala také Veřejná bezpečnost.

V roce 1975 se rozhodlo, že vozidla Veřejné bezpečnosti dostanou jednotné označení - VB - a o rok později už měly sjednocené barvy na svých vozech, v té době žlutobílé a s nápisem VB na bocích.

Policie České republiky vznikla po revoluci v roce 1989, během té doby také došlo ke změně barevného odlišení a od roku 1991 nové policejní vozy byly bílozelené. Žlutobílá auta ještě ve službách PČR chvíli zůstala, jen nápis VB byl přemalován na "policii". V roce 2008 PČR představila nový design svých vozů, který je používán dodnes, tedy stříbrný lak s modrožlutými reflexními prvky.

Podívejte se do galerie na rozmanitý přehled aut, která policie na území Československa používala. Již brzy se všechny objeví v knize o policejních vozech, kterou připravuje Čeněk Sudek z občanského sdružení Policejní historická společnost.

 

Právě se děje

Další zprávy