Tak velkou sbírku fiatů jinde na světě nenajdete. V Turíně ji otevřeli veřejnosti

"Hummer od Fiatu" - tak by se dal označit koncept Fiat Oltre z roku 2005.
Tento koncept se jmenuje Lancia Flaminia Loraymo, vznikl v roce 1960 a karoserii na základech sériové Flaminie navrhl Raymond Loewy. To je muž, který designoval i krabičku cigaret Lucky Strike nebo předělal lahev Coca-Coly. Právě tu má vzdáleně připomínat tvar boků karoserie. Loewy si auto navrhl pro sebe, jako u naturalizovaného Američana je v jeho návrhu vidět vliv amerických aut. Jméno Loraymo pak vychází z prvních písmen příjmení a jména designéra.
Na 037 navázala ve skupině B Delta S4, opět s nutností vyrobit dvě stovky silničních verzí. Nakonec jich ale údajně vznikla ani ne stovka, všechny se stejnou přeplňovanou osmnáctistovkou uprostřed, ovšem na rozdíl od závodního speciálu naladěnou "jen" na 184 kW. Nechyběl pohon všech kol, pětistupňová převodovka a prostorový rám. Silniční Delta S4 byla extrémně drahá, stála pětkrát tolik co nejdražší Delta HF Turbo.
Nechybí selekce automobilů pro italskou policii, respektive jednu z bezpečnostních složek - karabiniéry. Najdeme zde auta jak ještě z 50. let, tak i modely modernější v dodnes používané tmavě modré barvě.
Na Fiat Panda 4x4 přestavěný v roce 2012 na monster truck si dnes možná ještě leckdo vzpomene. A ano, i tento vůz je v muzeu k vidění. Italská automobilka ho postavila proto, aby propagoval tehdy novou Pandu s pohonem všech kol.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
18. 12. 2022 6:32
Ačkoliv si sportovní nadšenci možná vybaví místní fotbalový klub Juventus nebo zimní olympiádu z roku 2006, Turín je kvůli Fiatu především automobilové město. Navštívit tam můžete třeba proslulý okruh na střeše továrny Lingotto a od letošního roku také velké muzeum FCA Heritage Hub. V Mirafiori je tam vystaveno přes 300 automobilů Fiat, Alfa Romeo a Lancia. Co je tam k vidění, najdete v galerii.
 

Právě se děje

Další zprávy