Vodíkový pick-up má vzniknout do dvou let. Koncern GM spojil své síly s firmou Nikola

ČTK ČTK
8. 9. 2020 15:28
Americký gigant GM se dohodl na spolupráci s Nikolou, výrobcem nákladních aut poháněných vodíkem. Do dvou let chtějí představit pick-up, který dostane vodíkový pohon.
Nikola Barger
Nikola Barger | Foto: Nikola Motor

Americká automobilka General Motors (GM) se dohodla na strategickém partnerství s výrobcem elektrických nákladních aut Nikola. V něm získá v rámci partnerství 11procentní podíl v hodnotě dvou miliard USD (téměř 45 miliard Kč). Firmy ve společném sdělení dnes uvedly, že do konce roku 2022 zahájí výrobu pick-upu s elektrickým a vodíkovým pohonem. Vůz dostal název Badger.

GM získá podíl výměnou za věcné služby a přístup k dílům a komponentům. Stane se také exkluzivním dodavatelem palivovým článků pro nákladní vůz Class 7/8 firmy Nikola po celém světě vyjma Evropy.

"Nikola je jednou z nejinovativnějších společností na světě. General Motors je jednou z nejlepších strojírenských a výrobních společností na světě. Lepší partnerství, než je toto, si ani nelze představit," uvedl zakladatel firmy Nikola Trevor Milton.

Nikola Badger má přijít na trh do dvou let. Zatím je jen na papíře, ale firma už přijímá objednávky.
Nikola Badger má přijít na trh do dvou let. Zatím je jen na papíře, ale firma už přijímá objednávky. | Foto: Nikola Motor

Akcie firmy Nikola před oficiálním zahájením obchodování na trhu Nasdaq ve Spojených státech v reakci na zprávu přidávaly přes 30 procent. Akcie GM pak měly na burze v New Yorku k dobru přes šest procent.

Vůz Badger je zatím pouze na papíře. Firma na něj ale už koncem června začala přijímat předobjednávky. Auto by mělo mít 906 koní a dojezd za použití baterie i vodíkových palivových článků 600 mil (965,6 km). Cena má začínat na 60 000 USD (1,3 milionu Kč) za elektrickou verzi a 90 000 USD (dva miliony Kč) za verzi, která bude zahrnovat i vodíkové články.

Badger by měl být představen začátkem prosince a s jeho výrobou se má začít v roce 2022, uvedl server Yahoo Finance.

Společnost Nikola byla založena před pěti lety. Od svého založení do konce loňského roku vykázala celkovou ztrátu 188,5 milionu USD. S akciemi firmy se začalo obchodovat na burze letos v červnu, a to díky takzvané reverzní fúzi s firmou VectoIQ Acquisition. Stejně jako výrobce elektrických aut Tesla je i firma Nikola pojmenována po srbsko-americkém vynálezci Nikolovi Teslovi.

 

Právě se děje

Další zprávy