Globální prodej aut by letos kvůli viru mohl klesnout v západní Evropě až o pětinu

ČTK ČTK
27. 3. 2020 20:31
Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes kvůli prohlubujícím se hospodářským dopadům pandemie koronaviru opět zhoršila odhad letošního vývoje globálního automobilového trhu. Celosvětový prodej aut se v letošním roce podle její nové prognózy sníží o zhruba 14 procent.
Foto: iStock

Moody's již koncem února kvůli koronaviru zhoršila odhad letošního poklesu globálního automobilového trhu na 2,5 procenta z dříve předpokládaných 0,9 procenta.

"Nyní předpokládáme, že globální prodej aut v roce 2020 klesne o zhruba 14 procent, což je mnohem výraznější než pokles o 2,5 procenta, který jsme předpovídali v únoru," uvedl dnes viceprezident Moody's Falk Frey.

V západní Evropě letos agentura očekává propad prodeje aut o 21 procent. V Číně počítá s poklesem o deset procent a ve Spojených státech o minimálně 15 procent.

V příštím roce Moody's nadále očekává oživení globálního prodeje aut. Rozsah tohoto oživení nicméně bude z velké části záviset na tom, jak brzy dosáhne šíření koronaviru na klíčových trzích svého vrcholu a jak rychle se obnoví spotřebitelská důvěra.

 

Právě se děje

Další zprávy