François Hollande si vybral Citroën DS5 HYbrid4

Tomáš Rybecký
22. 5. 2012 17:52
Nový francouzský prezident François Hollande si vybral vůz Citroën DS5 HYbrid4.
Foto: Aktuálně.cz

Nový francouzský prezident François Hollande byl oficiálně jmenován do funkce. K cestě na tuto mimořádnou příležitost si vybral vůz Citroën DS5 HYbrid4.

Citroën byl oblíbenou značkou francouzských prezidentů už dříve. Spojován byl zejména s osobností generála Charlese de Gaullea, jehož DS21 dokonce zachránil před útokem atentátníků. Nový francouzský prezident François Hollande si zvolil nejen značku Citroën, ale navíc i průkopnický model Citroën DS5 Hybrid4 kombinující hybridní pohon s pohonem všech kol, což se vzhledem ke krajně nepříznivému počasí během slavnosti ukázalo být velmi prozíravým rozhodnutím.

Model Citroën DS5 Hybrid4 představuje skutečnou technologickou inovaci. Kombinuje výkonnostní parametry turbodieselu HDi o výkonu 200 k s účinností elektrického motoru. Nabízí jak výkonnost a pohon všech čtyř kol tak i velmi hospodárný provoz s nízkými emisemi CO2 (99 g/km). V současné době se od francouzského prezidenta očekává volba francouzského auta ještě více, než kdy dříve nejen jako symbolu národní hrdosti, ale i jako podpory domácího průmyslu.

Citroën DS5 Hybrid4 se skutečně vyrábí ve Francii, a to v továrně PSA v Sochaux. Prezidentský vůz byl nalakován barvou šedá galena a oproti běžným verzím byl vybaven sklopnou střechou. Volbou auta Hollande ukázal i snahu distancovat se od svého předchůdce. Nicolas Sarkozy používal rovněž Citroen, ale v jeho případě to byl exkluzivní model C6.

Hybridní DS5 je nepochybně dokladem Hollandeho snahy prosazovat více enviromentální pohled než tomu bylo v případě Sarkozyho. C6 byl však skutečně typickým, zcela nezaměnitelným Citroenem schopným se svou elegancí postavit i německým sedanům, což se o hatchbacku DS5 říci nedá.

--------------------------------------------------------------------------------

Značka Citroën - volba francouzského prezidenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy