Francie začne za alkoholtestery trestat příští rok

Tomáš Rybecký
17. 10. 2012 8:46
Alkoholtestery patří ve Francii do povinné výbavy. I pro cizince
Foto: Aktuálně.cz

Před časem Francie zařadila alkoholtestery do povinné výbavy vozidla. Termín trestu za jejich absenci však zatím odložila. Jde totiž o významnou změnu, na kterou musejí být připraveni i cizinci. Chybějící přístroj bude znamenat pokutu 11 euro.

ÚAMK jako člen FIA důrazně doporučuje českým řidičům pamatovat na to, že vyhláška je platná a vztahuje se právě i na zahraniční řidiče. I ti za její nedodržení budou od března příštího roku pokutováni.

„Zbavit se alkoholu za volantem je mimořádně důležité. Zároveň nejde o to jen trestat řidiče, ale přimět je, aby abstinenci za volantem považovali za naprostou samozřejmost. Proto je tento přístup rozumný," komentuje situaci Oldřich Vaníček, prezident ÚAMK.

Povinnost, mít ve Francii ve vozidle homologovaný alkoholtester s výrobní značkou a s neprošlou dobou exspirace tedy trvá. ÚAMK proto doporučuje přibalit na cestu do Francie více testerů jednorázových nebo schválený tester elektronický. Ve Francii jsou běžně k dostání u benzínových pump, v supermarketech apod. Jednorázové jsou za cenu asi 1,50 až 2,00 eura.

 

Právě se děje

Další zprávy