Foto: Traktory, mlýnky na kávu nebo psací stroje. Znaky automobilek nehledejte jen na autech

Foto: Traktory, mlýnky na kávu nebo psací stroje. Znaky automobilek nehledejte jen na autech
Peugeot je jedna z vůbec nejstarších fungujících firem na světě. Vznikla před více než dvěma stoletími v roce 1810 jako výrobce ručních mlýnků na kávu. O dvacet let později začala stavět jízdní kola a v roce 1882 konečně i auta. Dodnes si můžete pořídit mlýnek na pepř s lvíčkem ve znaku.
Automobilku Toyota založil Kiichiro Toyoda, syn schopného japonského podnikatele, v roce 1937 jako odnož společnosti Toyota Industries. Ta už deset let předtím vyráběla tkalcovské stavy. Textilním průmyslem se živí dodnes. Kromě toho obchoduje s nejrůznějšími materiály, elektronikou a působí v logistice.
Společnost Alpina je jednou z nejmenších uznaných automobilek. Sídlí v Buchloe nedaleko Mnichova, kdy silně modifikuje vozy značky BMW. Nejde ale o obyčejný tuning, má právo si vyrážet vlastní VIN. Znak BMW ale musí na kapotě zůstat.
Alpinu v roce 1965 založil Burkard Bovensiepen. Značku si propůjčil od svého otce, který pod ní produkoval psací stroje. Dnes se jimi už pochopitelně neživí. Zajímavostí ale je, že Alpina obchoduje se špičkovým vínem. Přímo pod fabrikou jsou rozsáhlé sklepy a sklady na stovky tisíc lahví.
Foto: Výrobci
Jan Markovič Jan Markovič
Aktualizováno 11. 5. 2016 18:01
Mlýnek na kávu Peugeot, tkalcovský stav Toyota nebo traktor Lamborghini. Věděli jste, že se světové automobilky nemusí živit jen výrobou aut? Jejich značky najdete i na spotřební elektronice, letadlech či kolech. Prohlédněte si galerii, čím se v minulosti známé značky živily, nebo ještě živí.
 

Právě se děje

Další zprávy