Foto: Říjnové automobilové hity a propadáky. Škodovky vládnou trhu, některé soupeře nikdo nechce

Škoda Octavia je nejprodávanější auto střední třídy i nejprodávanější nové auto v Česku.
Mezi nejmenšími automobily v Česku dlouhodobě kraluje Škoda Citigo a říjen v tomto ohledu nebyl výjimkou. Celkem si majitele našlo 246 kusů tohoto modelu s tří- nebo pětidveřovou karosérií. Přiblížit se mu dokázal jen Hyundai i10 se 154 registracemi.
Na opačném konci žebříčku jsou dva modely s pouze jednou jedinou registrací. Tím prvním je Renault Twingo, jemuž v očích zákazníků nepomohla ani koncepce s motorem vzadu a pohonem zadních kol, případně široká nabídka individualizace.
Druhým propadákem je technický příbuzný Twinga - Smart ForTwo. Ten je ještě menší než francouzský sourozenec, uveze jen dva cestující a ideálně se tak hodí do městského provozu. Ani to ale kupující nepřesvědčilo.
Mezi malými auty kraluje opět Škoda. Řada Fabia si s karosérií kombi nebo hatchback našla v říjnu 1693 nových majitelů. Druhý Hyundai i20 má pro srovnání jen 212 registrací.
Foto: Škoda Auto
Jan Matoušek Jan Matoušek
4. 11. 2017 7:13
Také říjen byl podle dat Svazu dovozců automobilů (SDA) pro prodej nových aut úspěšný. Automobilky prodaly celkem 23 192 nových vozidel, což je o 5,88 procenta více než loni. Celkem si za prvních deset měsíců našlo nového majitele 228 703 automobilů, což je o 6,56 procenta lepší výsledek než za stejné období v loňském roce. Mezi modely dál kralují škodovky - Octavia je první, Fabia druhá a Rapid třetí. To platí nejen pro říjen, ale také pro celý letošní rok. Úspěšně se uvedla Škoda Karoq, jejíž říjnové prodeje ji dostaly mezi desítku nejlepších modelů. V následující galerii najdete auta, která v říjnu v jednotlivých kategoriích uspěla i jejich protějšky, které nikdo nechtěl.

Pokud se chcete podívat na kompletní žebříček nejpopulárnějších automobilů v České republice nejen za říjen, ale i deset měsíců letošního roku, klikněte sem. Vedle dat SDA tam najdete také data společnosti Médea, která publikuje čísla očištěná od takzvaných účelových registrací. To znamená vozy, která jsou u nás zaregistrované, krátce po registraci se odhlásí a odvezou do zahraničí. Pod následujícím odkazem hledejte komentář k registracím.

 

Právě se děje

Další zprávy