Foto: Od Felicie Golden Prague po Vision E. Připomeňte si novodobé koncepty Škoda

Škoda Tudor ze ženevského autosalonu 2002 je dodnes řazena mezi designově nejpovedenější vozy z Mladé Boleslavi.
Na ženevském autosalonu v roce 1998 odhalila Škoda koncept Felicia Golden Prague. Již z názvu lze vydedukovat dva hlavní prvky, jimiž se vůz chlubil – zvenku to byl zlatý metalický lak, uvnitř čalounění s motivem pražského orloje.
Není to samozřejmě všechno, hatchback má dále unikátní kola, vpředu čirá a vzadu zatmavená světla, kůží potažená nejen sedadla, ale také palubní desku a výplně dveří a přístroje s modrým podbarvením a ručičkami ve tvaru komety. Kliky i zrcátka jsou lakovány do stejného odstínu jako karosérie, uvnitř ale zůstávají například kličky na stahování oken. Technicky je provedení Golden Prague stejné jako standardní Felicia po modernizaci. Pod kapotou je benzinová třináctistovka o výkonu 50 kW.
Než přišel první Superb, testovala Škoda na ženevském autosalonu v roce 2001 reakce na velkou limuzínu konceptem Montreux. A prakticky ve stejné podobě se sedan, technicky příbuzný s Volkswagenem Passat B5.5, dostal jen o pár měsíců později do výroby. Detaily na ženevském konceptu byly především v interiéru mírně odlišné, většina prvků ale nakonec skončila v produkčním Superbu.
Dávno před Škodou Citigo vznikl koncept městského hatchbacku Ahoj!. Pochází z roku 2002 a stojí na zkrácené platformě Fabie. Víceméně pouze designové cvičení má hranatou karosérie, praktické střešní ližiny a na každé straně jiné zadní boční okénko - u řidiče zaslepené, u spolujezdce prosklené. Reálně vznikla dvě auta, na skicách pak designéři navrhli i několik odvozených typů.
Foto: Škoda Auto
Jan Matoušek Jan Matoušek
8. 7. 2017 10:53
Koncepčních automobilů vyrobila Škoda po přechodu do koncernu Volkswagen až překvapivě mnoho. Některé vozy se přímo objevily v sériové výrobě, případně alespoň inspirovaly produkční automobily. V následující galerii najdete koncepty od Felicie Golden Prague z roku 1998 až po letošní elektrické SUV Vision E. Nechybí ani podle mnohých nejhezčí novodobé Škodovky - Tudor a Joyster. V galerii naopak nenajdete studentské speciály, kterým jsme se věnovali v samostatném článku, ani koncepty na základech automobilů Škoda, avšak ne přímo z Mladé Boleslavi.

Přehled všech nových automobilů Škoda na českém trhu najdete tady. Na studentské koncepty mladoboleslavské automobilky se můžete podívat zde.

 

Právě se děje

Další zprávy