V Česku vznikl unikátní obojživelný minibus. Když plujeme, volají na nás policii, směje se tvůrce

S obojživelným minibusem už jeho tvůrci absolvovali několik cest a plaveb, chataři v okolí Vltavy na ně volají policii v domnění, že někomu uplavalo auto.
V Česku vznikl unikátní obojživelný minibus. Když plujeme, volají na nás policii, směje se tvůrce
A pokud ano, jde o první obojživelný minibus na světě, který byl postaven v Česku. Jmenuje se Enjoy Sprinter.
Firmu ale vlastní britský investor, přestože stavba probíhá v okolí Prahy a duchovním otcem minibusu Enjoy Sprinter je Čech Robert Šubík.
Vůz stojí na základu modelu Mercedes-Benz Sprinter 4x2. K jízdě po městě využívá motor 2,2 litru s výkonem 95 kW. Protože však stroj váží zhruba 4,5 tuny, spadá do kategorie nákladních aut, maximální rychlost na silnici má tedy omezenou na 90 km/h.
Foto: Jakub Plíhal
Eva Srpová Eva Srpová
17. 5. 2017 14:57
Po Vltavě u Slap se vydal na vodu unikátní obojživelný minibus Enjoy Sprinter postavený na podvozku Mercedes-Benz. Byl vyroben v Česku a jde o světovou premiéru. Ač jsou obojživelné stroje využívány k přepravě osob například také v Nizozemsku, zatím nebyl vyroben identický stroj s délkou do osmi metrů, který může jezdit také v centrech měst a který bude možné servisovat u jakéhokoli dealera Mercedes-Benz. Jeho tvůrci doufají, že by si stroj Enjoy Sprinter mohl najít i majitele v Česku, očekává však největší zájem hlavně v Dubaji.

Obojživelných strojů existuje ve světě několik. Vedle těch, které používají armáda nebo hasiči, jezdí a plují i obojživelné autobusy, které vozí turisty například v Rotterdamu nebo Amsterdamu, ale také v Londýně.

"Tento obojživelný stroj je ale unikátní v tom, že měří do osmi metrů, a může tedy jezdit i v centrech měst. Proto se jedná de facto o světovou premiéru," říká jeho tvůrce Robert Šubík, vedoucí organizační složky firmy Enjoy Tech Limited, která projekt financuje. Sídlí v Česku, ale stojí za ní britský investor, o kterém ale Robert Šubík nechce nic bližšího prozradit.

Obojživelný stroj jsme vyzkoušeli na Slapech, existuje zatím jediný exemplář, jehož cena dosahuje částky téměř 15 milionů. Firma věří, že nejvíce zaujme zákazníky v Dubaji, kteří ocení, že se s ním dá bez omezení jezdit po silnici a zároveň plout na vodě. Podívejte se do galerie.

 

Právě se děje

Další zprávy