Foto: Obdivovali jsme sbírku aut monackých vládců. Najdete v ní sporťáky i pásové polární vozidlo

Mercedesů 300SL se v barvě "jahodová červeň" vyrobilo celosvětově pouhých 18 kusů. Ten ve sbírce monackých knížat je z roku 1956.
Sbírka se v Monaku nachází na adrese Terrasses de Fontvieville hned u moře. Exponátům je uvnitř vyhrazeno pět tisíc čtverečních metrů. Pokud se nechcete každým z nich kochat moc dlouho, je to příjemně strávená hodinka.
Nejnovějším vozem ve sbírce je Citroën DS3 WRC 2013 devítinásobného mistra světa v rallye Sebastiena Loeba.
Milovníci motoristického sportu samozřejmě vědí, že se v Monaku jezdí velká cena formule 1. Takže nemohou chybět ani formulové monoposty. S tímto mclarenem z roku 2007 jezdil trojnásobný mistr světa Lewis Hamilton. Formuli pohání osmiválec s objemem 2,4 l a výkonem až 700 koní na pouhých 605 kilogramů hmotnosti.
Na silničkách v knížectví i nad ním se jezdí i kultovní rallye Monte Carlo, takže ve sbírce nechybí ani řada rallyových speciálů. Na snímku vidíte Lancii Stratos HF z roku 1977 s šestiválcovým motorem 2,4 l, která zrychluje z 0 na 100 km/h během 4,6 l.
Foto: Ondřej Běhal
Ondřej Běhal
2. 4. 2017 7:47
Žádný fanoušek aut si při návštěvě monackého knížectví nesmí nechat ujít návštěvu soukromé sbírky aut tamních princů a knížat. Vozidla nejrůznějšího věku, velikosti, rychlosti, stáří i ceny začal sbírat koncem padesátých let kníže Rainier III a v roce 1993 se rozhodl svou kolekci zpřístupnit veřejnosti. Po Rainierově smrti v roce 2005 pokračoval v díle jeho syn Albert, který ale před pěti lety sbírce trochu pustil žilou, když prodal v aukci 38 ze 142 modelů. I tak ale zůstala v muzeu spousta skvostů, které stojí za vstup v ceně 6,50 eur pro dospělé a tři eura pro děti. Ať už cestu do Monaka plánujete, nebo ne, podívejte se na některé exponáty do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy