Foto: Toyota Prius slaví dvacetiny. Podívejte se, jak šel čas s revolučním japonským vozem

První generace Toyoty Prius se objevila v roce 1997. Facelift (na snímku) přišel o tři roky později.
Píše se rok 1993 a Toyota právě vede vnitřní diskusi o vozidlu pro 21. století. Ještě tentýž rok začíná vývoj projektu s označením G21, který měl ukázat technický vývoj značky a zároveň najít cestu k úspoře paliva. Nejprve chtěla jít značka cestou úpravy spalovacího motoru, později se ale rozhodla ke stavbě hybridního ústrojí. Hotové auto bylo představeno na podzim roku 1995 na tradičním autosalonu v Tokiu, z něhož pochází také tento snímek.
Onen koncept dostal jméno Prius, které je převzaté z latiny a znamená první nebo také originální. To k vozidlu vzhledem ke koncepci pohonu sedí dokonale a i přes zvýšený počet aut s kombinací spalovacího a elektrického motoru platí dodnes.
Koncepční vůz je klasickým sedanem, který vyniká značně futuristickými tvary. Typické jsou nejen úzká maska chladiče a velká světla vzadu, ale také dvoubarevné lakování karoserie. Mimochodem, tento žlutý koncept není jediným. Existuje či alespoň existoval také stejný vůz v modrém laku.
Rok 1995 a kabina, která by se možná neztratila ani dnes. Středovou konzoli tvoří jediný velký displej, také přístrojová deska je digitální a rozdělená na tři části. Prakticky chybí středový tunel, konzole je přitom také velice tenká, což nechává dost místa pro kolena řidiče i spolujezdce.
Foto: Toyota
Jan Matoušek Jan Matoušek
15. 8. 2017 14:15
V posledních desítkách let prochází automobilový průmysl celou řadou větších či menších inovací. Kdo by například před dvaceti lety vsadil na to, že i auta velikosti Fordu Mondeo budou mít přeplňovaný litrový tříválec a městská přibližovadla typu Škoda Fabia budou umět to, co kdysi jen nejdražší limuzíny luxusních výrobců? Tou vůbec největší inovací za poslední dvě dekády je ale dost možná hybridní pohon, který dostatečně šetří životní prostředí, ale zároveň poskytuje jízdní vlastnosti podobné klasickému spalovacímu vozu. Prvním sériovým hybridem se stala přesně před dvaceti lety Toyota Prius. Prostřednictvím této galerie si připomeňte, jak se japonský vůz nižší střední třídy vyvíjel.

Přehled hybridních a plug-in hybridních automobilů na českém trhu hledejte pod tímto odkazem.

 

Právě se děje

Další zprávy