Foto: Ty nejvzácnější skvosty na jednom místě. Na start legendárního závodu se postavilo osm Bugatti

Dvě úchvatné Bugattky jedou hned za sebou, obě patří rodině Profeldů. Markéta Profeldová byla jedinou ženou na startu, která jede závod sama.
1000 mil československých je jedním z nejznámějších tuzemských automobilových závodů. A jeho historie sahá hluboko. Poprvé se jel v roce 1933, poté ještě dva další roky po sobě.
Tehdy se inspiroval slavným italským závodem Mille Miglia. Tuzemská trať vedla dvakrát z Prahy do Bratislavy, měřila téměř 1000 mil a jela se za plného provozu.
Když byl koncem 60. let založen Veteran Car Club Praha, jedním z jeho cílů bylo obnovit tradici závodu. Stalo se tak v roce 1970, poté se jel ještě v roce 1971 a 1972, pak byl však v socialistickém Československu zakázán.
K opětovnému obnovení došlo při výročí 80. let od prvního závodu, tedy v roce 2013. Trať se ale zkrátila na polovinu, jede se z Prahy do Bratislavy a zpět. Závod letos startoval v Opletalově ulici před Autoklubem ČR a končí před Národním technickým muzeem.
Foto: Eva Srpová
Eva Srpová Eva Srpová
16. 6. 2018 6:49
Ve čtvrtek ráno odstartoval legendární závod 1000 mil československých, který trvá tři dny. Byli jsme u toho. Letos jely opravdové skvosty na kolech. Mezi téměř stovkou účastníků se našlo například osm Bugatti, ale také přenádherné Lagondy či Tatry.
 

Právě se děje

Další zprávy