Měřila policie rychlost opravdu tam, kde lidé chtěli? Byli jsme u toho. Řidiči si dávali pozor

Eva Srpová Eva Srpová
Aktualizováno 20. 4. 2017 20:19
Policie ČR se poprvé účastnila celoevropské akce Speedmarathon, kdy na místech, která vybrala veřejnost, měřila rychlost projíždějících řidičů. Byli jsme u toho a zeptali se, proč se policie zaměřuje na dodržování rychlosti, když její překročení není nejčastější příčinou dopravních nehod.
Akce Speedmarathon měla podle policie za cíl hlavně připomenout, že se má rychlost dodržovat.
Akce Speedmarathon měla podle policie za cíl hlavně připomenout, že se má rychlost dodržovat. | Foto: Eva Srpová

Aktuálně.cz už dříve informovalo o tom, že překračování rychlosti zdaleka není hlavní příčinou dopravních nehod. Ve skutečnosti bylo hlavními příčinami loňských nehod nevěnování se řízení, nesprávné otáčení nebo couvání a nedodržení bezpečné vzdálenosti.

V rámci akce Speedmarathon konané 19.dubna, kdy Policie ČR měřila rychlost místech, která jí navrhla veřejnost, jsme se zeptali vrchního komisaře Evy Kropáčové na to, proč se i navzdory statistikám nehodovosti policie zabývá především překračováním rychlosti.

Nejčastější příčiny nehod v roce 2016

1. Řidič se plně nevěnoval řízení
2. Nesprávné otáčení nebo couvání
3. Nedodržení bezpečné vzdálenosti
4. Jiný druh nesprávné jízdy
5. Nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky
6. Nezvládnutí řízení vozidla
7. Nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky
8. Nedání přednosti
9. Vyhýbání bez dostatečného bočního odstupu
10. Vjetí do protisměru

Zdroj: Policie ČR

Zdroj: Jan Markovič

"Policie provádí spoustu preventivních akcí, naší prioritou pro tento rok je zaměřit se na správnou jízdu v jízdních pruzích, a to na rychlostních silnicích a dálnicích. Mnoho řidičů vůbec nezná pravidla, jezdí vlevo, mají občas tendenci ostatní řidiče školit a jet v rychlém pruhu pomaleji. Vznikají kvůli tomu nehody nebo minimálně frustrace ostatních řidičů."

Jak chce policie veřejnost takto vzdělávat, Kropáčová vysvětluje dále: "Například dálniční policie se na tato vozidla zaměřuje, zastavuje je a upozorňuje. Jde o závažný přestupek, řidiči jsou povinni předpisy dodržovat, nikoli brát zákon do rukou."

Doufejme tedy, že příští dopravně-policejní akce podobně velkolepého typu, jako byl nultý ročník Speedmarathonu, se zaměří na ty, co svévolně blokují levé jízdní pruhy.

Podívejte se do galerie, jak probíhalo měření rychlosti a zda řidiči rychlost dodržovali.

 

Právě se děje

Další zprávy