Foto: Deset zločinů, kterých se často dopouštějí čeští řidiči. Neděláte je také?

Foto: Deset zločinů, kterých se často dopouštějí čeští řidiči. Neděláte je také?
Lepit se co nejblíž na zadek autům před sebou je vyloženě česká specialita, která má řidiče v předním voze donutit k co nejrychlejšímu uvolnění jízdního pruhu. Často ale vyvolá úplně opačnou reakci, protože takto drážděný šofér se dost často naštve a nechce uhnout na just. Výsledkem bývají situace z ilustračního snímku.
Na druhou stranu je fakt, že zcela zbytečné ježdění v levém pruhu, i když je ten pravý volný, patří také k častým hříchům na českých silnicích. Stejně jako jízda v levé části pruhu na vozovkách, kde se v každém směru nachází jen jeden pruh. Buďme ale spravedliví, třeba němečtí nebo rakouští řidiči v tomhle nejsou o nic lepší.
Spousta řidičů v Česku má pocit, že všichni ostatní by měli jezdit stejným stylem jako oni sami a mají potřebu je vyučovat. Většinou úzkostlivě lpí na některém pravidlu, které často ani nebývá v souladu se skutečnými předpisy, a vynucují si jeho dodržování i na ostatních. Blikají a troubí na někoho, kdo jede rychleji než oni. Blokují levý pruh, když se dva sbíhají. Neuhnou, když se někdo potřebuje rychle zařadit při předjíždění.
Asi nejrozšířenější nešvar na českých silnicích - telefonování bez handsfree. I když většina nových aut umožňuje připojit telefon k multimediální soustavě a volat bez držení přístroje, spousta Čechů preferuje klasiku. Tím pádem se zapomínají rozjet, když na semaforu padne zelená, nevědomky přejíždějí do druhého jízdního pruhu a nevnímají, co se děje okolo nich.
Foto: Shutterstock
Ondřej Běhal
7. 5. 2016 7:31
Dočtete se to poměrně často v článcích o zkušenostech cizinců s lidmi v Česku. Býváme označování za milý a mírumilovný národ - dokud nesedneme za volant. I když se život na našich silnicích v posledních letech zkultivoval, stále jsme denně svědky spousty zločinů za volantem, nad nimiž zvlášť na západ od našich hranic nevěřícně kroutí hlavou. Vybrali jsme deset z nich. Typické pro ně je, že policie je většinou nechává bez povšimnutí, přestože bývají mnohem nebezpečnější než nejčastěji pokutované překračování povolené rychlosti. Nepoznáváte se v některém z hříchů v galerii? Které věci na českých silnicích nejvíc vadí vám? Dejte nám vědět v diskuzi.
 

Právě se děje

Další zprávy