Foto: Barum má narozeniny. Unikátní fotky mapují začátky gumárenského gigantu z Česka

Pod značkou Barum se kdysi v Československu prodávaly veškeré gumové výrobky.
Když Čechy někdo požádá, aby vyjmenovali značky pneumatik, většina si vzpomene na Barum. Historie zlínské firmy je totiž pozoruhodná.
Region Otrokovice - Zlín - Púchov byl někdejším centrem výroby pneumatik v Evropě. A velkou měrou se o to zasadil Tomáš Baťa a jeho přístup k výrobním procesům.
Právě Baťa totiž pneumatikářskou historii na Zlínsku rozjel.
Ve 30. letech tu vznikalo mnoho gumových výrobků, které sloužily k různým účelům. Vyrábět vedle bot i pneumatiky byl tedy jen logický krok.
Foto: Archiv společnosti Barum
Eva Srpová Eva Srpová
24. 9. 2018 6:04
Pneumatikářský gigant Barum letos slaví 70 let od svého založení. Jeho historie spjatá s firmou Baťa ale sahá ještě mnohem dál, kdy se na Zlínsku vyráběla guma. Ačkoli Barum už čtvrtstoletí patří pod Continental, Češi ho pořád považují za svou značku, stejně jako například Škodu Auto, i když ji vlastní německý koncern VW. Pětina Čechů si při nákupu nových pneumatik vybírá pláště značky Barum. Podívejte se na unikátní fotky z 30. let mapující výrobu a také její vývoj v letech pozdějších.

Informace v článku jsme čerpali také z diplomové práce Martina Raka z roku 2013 "Historie výroby pneumatik na Zlínsku v letech 1932 až 1992".

 

Právě se děje

Další zprávy