10 nejlepších motorů roku podle Američanů. Nadvláda benzinů pokračuje, překvapením je Kia

Šestiválec z Kiy Stinger je podle Američanů jedním z nejlepších motorů roku.
Velké pickupy k americkým silnicím patří a jasnou jedničkou nejen mezi nimi je Ford F-150. Do desítky nejlepších motorů se dostal dvakrát přeplňovaný benzinový šestiválec 2.7 EcoBoost, nejpopulárnější jednotka v tomto modelu. Vedle točivého momentu a okamžité reakce na plyn zaujala především velmi nízká hladina hluku a vibrací, které pronikají do kabiny.
Pětilitrový osmiválec v omlazeném Fordu Mustang na rozdíl od F-150 modrý ovál nabízí i v Evropě. Mezi nejlepší se dostal i kvůli změnám provedeným letos v rámci modernizace. Jedná se například o zvětšení kompresního poměru, posunutí maximální hranice otáček na 7500 za minutu či instalaci přímého vstřikování paliva. Kromě zrychlení pak muscle car s desetistupňovým automatem zaujme i spotřebou pod 10 l/100 km.
Zatímco evropským anketám o nejlepší motor stále vévodí klasické spalovací jednotky, do amerického žebříčku se dostala i vodíková Honda Clarity. Vodík v ní pohání elektromotor, pětimístný vůz tak na jedno nabití ujede 589 km. Dále to žádný z klasických elektromobilů neumí.
Foto: Kia
Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 12. 2017 7:32
Americká organizace WardsAuto vybírá každoročně již čtyřiadvacet let desítku nejlepších motorů v nových automobilech. Letos porotci vybírali z celkem 32 pohonných jednotek. Pokračující je dominance benzinových agregátů, výrazně uspěly také "zelené" motory. Celkem čtyři jednotky z finálové desítky mají pomocníka v podobě elektromotoru, či dokonce jezdí na vodík. Dalším trendem tohoto výběru je úspěch mainstreamových značek, mezi nejlepší se tak například dostal i šestiválec z Kiy Stinger. Na kompletní přehled oceněných se podívejte v následující galerii.
 

Právě se děje

Další zprávy