Foto: 20 aut, u kterých si automobilky slibovaly úspěch, ale staly se z nich naprosté propadáky

Foto: 20 aut, u kterých si automobilky slibovaly úspěch, ale staly se z nich naprosté propadáky
Volkswagen Phaeton - Podle magazínu The Economist byl Phaeton vůbec nejprodělečnějším automobilem v Evropě. Magazín Top Gear ho zařadil na seznam nejhorších aut, které lze koupit. Faktem je, že Volkswagen na své ambiciózní limuzíně prodělal kalhoty. Vždyť jen kvůli ní postavil luxusní prosklenou továrnu v Drážďanech. Jenže auto se neprodávalo.  Během 15 let to bylo jen 84 tisíc kusů. Zásadním problémem byl zřejmě i fakt, že mnoho lidí neoslovila kombinace luxusního sedanu a značky Volkswagen, tedy „lidový vůz“.
Toyota Urban Crusier - V roce 2008 se představila v Ženevě jako smělý nápad kompaktního SUV pro mladé. Pokusila se zaútočit na další nápadné vozy – třeba na Kiu Soul. Problémem nebyla ani tak „plechovkovitost“ vozu jako jeho absurdně vysoká cena. Moc mladých si ho proto nemohlo dovolit. V Česku zase nepomohla propagace se zpěvačkou Helenou Zeťovou a prodalo se opravdu minimum aut. Toyota Urban Crusier se v roce 2011 tiše stáhla z Evropy a o tři roky později výrobu úplně zařízla.
Suzuki Kizashi - Kizashi prý v japonštině znamená „blíží se něco velkého“. Vlajková loď japonské automobilky ale nebyla příliš velká z hlediska úspěchu. Značka známá hlavně díky svým povedeným SUV, off-roadům nebo malým hatchbackům s pohonem všech kol s benzinovým sedanem v Evropě neuspěla. A to i kvůli několika svolávacím akcím. Auto se vyrábělo jen pět let mezi lety 2009 až 2014.
Smart Roadster - Zajímavě vypadající autíčko přišlo v nevhodný čas. Na začátku tisíciletí zasáhl Smart problém se stabilitou jen chvíli před jeho uvedením na trh. Automobilka proto musela investovat nemalé peníze do nápravy problému. Místo 200 tisíc aut za rok vyráběla jen 80 tisíc. Vzhledem k výstřednosti vozu se brzy dostavil neúspěch. Auto se vyrábělo jen tři roky.
Foto: Výrobci
Jan Markovič Jan Markovič
15. 4. 2017 7:36
Navrhnout a vyrobit auto, které je zajímavé a prodejně úspěšné, není vůbec snadné. Své by o tom mohla vyprávět snad každá světová automobilka. Vybrali jsme dvacet případů, kdy vzniklo často velmi ambiciózní auto, které ale zabil divný design, špatná kvalita, technické problémy nebo prostě jen špatné načasování na trhu.

Autům v galerii se nedařilo. Ale víte, jaká jsou naopak nejprodávanější auta? Aktuální čísla z českého trhu najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy