Ford zruší 3000 kancelářských míst, aby snížil náklady a přešel na elektromobilitu

ČTK ČTK
23. 8. 2022 9:30
Ford ruší v USA pracovní místa v kancelářích. Firma zjistila, že její nákladová struktura není konkurenceschopná ve srovnání se společnostmi General Motors, Stellantis a Tesla.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ford

Americká automobilka Ford Motor zruší zhruba tři tisíce pracovních míst v kancelářích, snaží se tím snížit náklady a přeměnit se z výrobce aut se spalovacím motorem na výrobce elektromobilů. Firma v e-mailovém sdělení zaměstnancům uvedla, že propustí dva tisíce zaměstnanců s pevnou mzdou na plný úvazek a dalších tisíc smluvních zaměstnanců. To představuje zhruba šest procent z přibližně 31 tisíc zaměstnanců s pevnou mzdou v USA a Kanadě.

Propouštění se podle agentury AP netýká 56 tisíců dělníků v továrnách, kteří jsou členy odborů. O práci přijdou také někteří zaměstnanci v Indii. Firma poskytne propuštěným zaměstnancům řadu benefitů a pomoc při hledání nové práce.

Generální ředitel Jim Farley a předseda správní rady Bill Ford v e-mailu uvedli, že budování budoucnosti v oblasti elektromobility vyžaduje změnu prakticky všech aspektů dosavadního více než stoletého fungování automobilky. Proto se ruší některá pracovní místa a reorganizují a zjednodušují funkce v celém podniku. Firma zjistila, že její nákladová struktura není konkurenceschopná ve srovnání se společnostmi General Motors, Stellantis a Tesla. Už dříve uvedla, že jejím cílem je snížit roční strukturální náklady na spalovací vozy o tři miliardy USD (74,5 miliardy Kč).

Ford už provedl restrukturalizaci v Evropě, Asii a v Indii. Farley několikrát prohlásil, že společnost má příliš mnoho lidí a že potřebuje snížit náklady, aby mohla rychleji přejít na elektromobily. V červenci na konferenci po čtvrtletních výsledcích řekl, že společnost je příliš složitá a nemá konkurenceschopné náklady. Naopak v některých oblastech má příliš málo zaměstnanců.

Podle Farleye má Ford příliš mnoho verzí svých vozů se spalovacím motorem. Plánuje tedy vytvořit více modelů elektrických vozů se stejným základem a kapitálové výdaje v oblastech jako software, digitální displeje a systémy automatizovaného řízení. Ford pak reorganizuje své podnikání na tři divize - divizi elektromobilů, divizi užitkových vozů a divizi automobilů se spalovacím motorem.

 

Právě se děje

Další zprávy