Ford uvažuje o autech se solárními panely na střeše

Radek Pecák Radek Pecák
6. 1. 2014 6:00
Koncept wse představil na veletrhu elektroniky a o sériové výrobě se zatím nemluví
Ford C-Max Solar Energi
Ford C-Max Solar Energi | Foto: Ford

Proč utrácet za elektřinu získanou ze zásuvky, když stejně dobře je možné baterie sloužící k pohonu elektromotoru dobíjet pomocí sluneční energie, která je samozřejmě zadarmo, řekli si vývojoví pracovníci automobilky Ford.

Na  veletrhu elektroniky CES v americkém Las Vegas představili koncept automobilu Ford C-Max Solar Energi, který má střechu pokrytou solárními panely.

Jde vlastně o doplnění vozu, který se již prodává jako takzvaný plug-in hybrid, tedy automobil s možností využívat pro svůj pohon elektrickou energii. Dosud pouze tu, kterou získal rekuperací při jízdě a také díky dobíjení z běžné sítě.

Detailní pohled na pojízdné solární panely
Detailní pohled na pojízdné solární panely | Foto: Ford

Aby se dobíjení solární energií urychlilo, jsou panely na střeše doplněny jakousi lupou, která dopadající záření koncentruje.

Také lze jet na benzín

Ford uvádí, že se tímto způsobem dají zcela nabít akumulátory o kapacitě 8 kWh, což je energie zajišťující dojezd vozu na vzdálenost přibližně 40 kilometrů. Pak bude muset posádka buď zastavit na nějakém slunečném místě nebo v dosahu elektrické zásuvky.

Další možnosti ovšem je, že se spolehne na klasický benzinový motor, který se společně s benzinovou nádrží rovněž ukrývá v útrobách tohoto vozu. Pokud se plně využije elektrická energie z baterií, má vůz kombinovanou spotřebu jen 2,4 litru benzinu na sto kilometrů jízdy. 

Ford zatím neuvádí, zda automobil chystá do sériové výroby ani kolik by mohl stát.   

  

 

Právě se děje

Další zprávy