Ford připravil speciální dodávku pro válečného veterána. V kabině je také malý jeřáb

Radek Pecák Radek Pecák
17. 10. 2016 10:36
Nový speciální automobil, který mu výrazně usnadní život, získal díky společnému projektu tuzemského zastoupení značky Ford a ministerstva obrany válečný veterán nadrotmistr Josef Bělohlávek z 1. výsadkové roty 43. výsadkového praporu. Tento účastník několika vojenských misí v Afghánistánu zůstal po zranění z těžké nehody při výcviku trvale upoután na lůžko a neobejde se bez pomoci svého okolí. Také nemůže užívat běžný osobní automobil.
Do vozu se vjíždí na vozíku, pak ale nadrotmistra Bělohlávka usadí jeřáb na sedačku spolujezdce.
Do vozu se vjíždí na vozíku, pak ale nadrotmistra Bělohlávka usadí jeřáb na sedačku spolujezdce. | Foto: Ford

V novém minibusu Ford Tourneo Custom v nejvyšší výbavě Titanium, který pohání motor 2.0 TDCi EcoBlue / 170 koní, bude nyní jezdit válečný veterán nadrotmistr Josef Bělohlávek z 1. výsadkové roty 43. výsadkového praporu Armády ČR.

Voják, který utrpěl vážné zranění při výcviku, získal s výraznou slevou speciálně upravený vůz díky programu Ford Army. To je společný projekt tuzemského zastoupení značky Ford a ministerstva obrany, díky kterému například můžou veteráni nebo vojenští důchodci získat výraznou slevu při koupi vozu s modrým oválem ve znaku.

Auto ještě před předáním nadrotmistrovi Bělohlávkovi prošlo úpravami.

Foto: Ford

Ty spočívají zejména v dodatečné instalaci zadní elektricky ovládané sklopné plošiny. Pomocí té se vozík i se svým pasažérem za několik okamžiků bezpečně dostane na palubu vozu. Toto řešení je rychlé, pohodlné a bezpečné, jenže vozíčkář pak nemá dobrý výhled ven z vozu a omezená je rovněž možnost komunikace s řidičem.

Proto dostalo Tourneo Custom ještě další technické vylepšení. Tím je malý elektrický jeřábek ukrytý mezi bočním sloupkem a sedadlem spolujezdce a vybavený speciálním sedacím závěsem. Do něj se pasažér přesune přímo z vozíku. Jeřáb ho pak přemístí do sedačky spolujezdce vpředu.

 

Právě se děje

Další zprávy